ACTUEEL

Internetpolikliniek helpt vaatpatiënten

Online zelfmanagement verlaagt de kans op nieuwe vaatziekten. Dat constateren onderzoekers van het UMC Utrecht in British Medical Journal van vandaag.

Aan het onderzoek deden 330 vaatpatiënten van gemiddeld zestig jaar mee. De helft hiervan kon terecht in een speciale internetkliniek, via welke ze zelf hun gezondheid in de gaten houden en contact leggen met een gespecialiseerde verpleegkundige. Uit het onderzoek blijkt dat de online deelnemers na een jaar een veertien procent lager risico hadden op vaatziekten. Bij de online deelnemers verbeterde bovendien het cholesterol en stopten meer patiënten met roken.

Kostenbesparing

“De gezondheidswinst is bescheiden”, zegt hoofdonderzoeker Frank Visseren van het UMC Utrecht, “Maar veertien procent lager risico op het krijgen van een nieuwe ernstige vaataandoening is een mooi resultaat. We tonen daarnaast aan dat online behandeling relatief makkelijk is voor patiënt en dokter en ook nog kosten bespaart. We denken dat een dergelijke internetpolikliniek een nieuwe effectieve, efficiënte en patiëntvriendelijke manier van zorg kan zijn.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

van Laarhoven

13 juni 2012

Een mooi initiatief met een bemoedigend resultaat. Veertien procent minder ernstige vaataandoeningen is echt winst. Meer grip, meer betrokkenheid op de eigen situatie en een groter aandeel in de aanpak van de risico's : altijd een sleutel tot succes. Online maakt het makkelijker en ook nog goedkoper. Als de deelnemers het ook waarderen, staat niets uitbreiding in de weg.

Gert-Jan Scheers

14 juni 2012

Weer een mooi voorbeeld dat kwaliteit beter wordt terwijl de kosten omlaag gaan.

Top