ACTUEEL

Praktische bezwaren tegen regionale benadering

Regionale bekostiging van de zorg is in theorie een goed idee, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Zo kunnen niet alle vormen van zorg in elke regio aangeboden worden, waardoor regionale zorgverzekeraars samen zullen moeten werken bij de inkoop van die zorg. Daarnaast zijn er op dit moment te weinig zorgverzekeraars om alle regio’s te kunnen bedienen. Dat zegt Rob Adolfsen van Anno12.

“Regionale bekostiging dekt niet alle vormen van zorg. Er moet ook voor landelijke zaken aandacht blijven. Met name voor daar waar het functie- of levensbedreigende zaken betreft. Dat los je niet in de regio’s op,“ aldus Adolfsen, “Er zijn bepaalde aandoeningen waarvoor je maar op één of twee plaatsen in Nederland zorg kunt krijgen”. En die behandelingen moet je wel in een regionaal systeem inpassen. Daar zit volgens Adolfsen een behoorlijk probleem.

Opknipppen

Daarnaast bestaat het probleem van het gebrek aan verzekeraars. Als je in elke regio een regionale verzekeraar wilt hebben die de regie voert over het zorgaanbod, zijn er op dit moment niet genoeg zorgverzekeraars om aan die behoefte te voldoen. Adolfsen: “Dat betekent dat je de groten zou moeten opknippen of je moet een aantal nieuwe verzekeraars zien te vinden die gaan toetreden.”

Bekijk het hele interview met Rob Adolfsen op Skipr webtv.

Dit artikel is onderdeel van  een serie over de functie van de zorgverzekeraar in het nieuwe zorgveld. In het Skipr magazine nr.7/8 staat een verslag van de Round Table over dit onderwerp die Skipr onlangs in samenwerking met De Friesland Zorgverzekeraar heeft georganiseerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top