ACTUEEL

Aantal zorgboerderijen groeit gestaag

Het aantal zorgboerderijen blijft toenemen. Inmiddels telt Nederland er bijna duizend. Het aantal is van 75 boerderijen in 1998 opgelopen tot 944 vorig jaar, liet de Verenigde Zorgboeren maandag weten.

Kijkje achter de schermen zorgboerderij

Belangstellenden kunnen zaterdag 6 juni een kijkje achter de schermen van een zorgboerderij nemen. Ruim vierhonderd boeren stellen dan hun erf open voor het publiek.

Zorg en werk op de boerderij

Op een zorgboerderij werken ouderen, personen met psychische op sociale problemen, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, (ex)verslaafden en ex-gedetineerden mee op het bedrijf. Zij krijgen daarbij zorg. Op sommige boerderijen kunnen cliënten ook wonen of logeren.

Zorgboerderij in nood door AWBZ-wijziging

Hoewel het aantal zorgboerderijen stijgt, zijn het spannende tijden. Duizenden cliënten krijgen hun begeleiding niet meer vergoed uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hierdoor komen zorgboeren in de problemen en moeten op zoek naar nieuwe kansen. Volgens de vereniging kan de aanpak van (jeugd)werklozen een mogelijkheid zijn. Ook schooluitvallers kunnen op de boerderij werkervaring opdoen en vervolgens in de agrarische sector aan de slag gaan. “In de agrosector zijn immers altijd openstaande vacatures”, aldus een woordvoerder. Verder kan de zorgboerderij een rol spelen in de begeleiding van werknemers met een burn-out of reïntegratie van thuiszorgmedewerkers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top