ACTUEEL

ONVZ biedt volledige online fysiotherapie

ONVZ biedt volledige online fysiotherapie

Zorgverzekeraar ONVZ biedt haar verzekerden fysiotherapie die volledig online plaatsvindt. De zorgverzekeraar werkt hierbij samen met HelloFysio. Fysiotherapie volledig op afstand was tot nu toe alleen toegankelijk in bedrijfsverband.

De methode is ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het initiatief vindt volledig online plaats. De fysiotherapeut houdt consult via webcam of telefoon. Op het HelloFysio portal krijgen patiënten toegespitste oefeningen in videovorm aangereikt in een persoonlijk behandelplan. Volgens ONVZ kan de online behandeling in sommige gevallen effectiever zijn dan fysieke behandelingen.

Efficiente zorg

Sandy van Beuzekom van HelloFysio: “Waar het landelijk gemiddelde op twaalf behandelingen ligt, zien we dat patiënten hier met vier behandelingen vaak klaar zijn.” Bovendien zijn ze direct geholpen in plaats van dat ze moeten wachten op een afspraak met de fysiotherapeut binnen kantoortijden. Volgens Van Beuzekom is het voordeel van de online benadering dat patiënten het consult en de oefeningen nog eens rustig kunnen bekijken. Zo zijn ze beter in staat de oefeningen te reproduceren.

Zorgkosten

Erno Kleijnenberg, directievoorzitter van ONVZ: ‘We steunen graag innovatieve ontwikkelingen in de zorg. Met verschillende vormen van e-health worden de zorgkosten beter beheersbaar én de zorg efficiënter.” Volgens hem vindt ONVZ het belangrijk dat de patiënt zelf vrijheid heeft in waar en wanneer hij zorg krijgt waardoor deze een grotere zelfredzaamheid heeft. “De samenwerking met HelloFysio sluit aan op deze visie. De keuzevrijheid voor onze verzekerden wordt hiermee vergroot.”

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Holtrust

18 juli 2012

Begrijp ik het goed dat de fysio oefeningen voorschrijft voor een patient die hij/zij niet kent?
Lijkt mij een rare methode. Hoe weet de fysio wat zijn patient 'aankan'.
Ik maakte het onlangs zelf mee. Lig in een Revalidatie/Reactiveringsoord na ongeval. Op weg naar herstel brak ik bovendien mijn bovenbeen. Het bovenbeen mag ik 6 weken niet belasten, Na twee weken krijg ik een papiertje met daarop 6 'oefeningen', waarvan 5 aangekruist zo van die oefeningen kun je vast op bed gaan doen.

Maar ja, ik heb ook MS en daar heeft de fysio geen kaas van gegeten dus van de aangekruiste oefeningen kon ik er slechts één doen.

Dus fysio oefeningen online, waarbij de therapeut zich niet van jouw persoonlijke wel en wee op de hoogte heeft gesteld, lijkt mij geen goed idee.

ONVZ Zorgteam

20 juli 2012

Hallo Holtrust, eerst wordt er gekeken of een fysiotherapieconsult op afstand mogelijk is, d.m.v. een screening. Gedurende de screening inventariseert de HelloFysio therapeut de hulpvraag. Er wordt bepaald of er een indicatie is voor verder fysiotherapeutisch onderzoek, of fysiotherapie op afstand mogelijk is en zo ja wat het beste behandeltraject is. Ook wordt er nagegaan of er geen contra-indicaties zijn en adviseert de HelloFysio therapeut waar mogelijk de verzekerde. Er zijn bepaalde aandoeningen die heel goed met HelloFysio behandeld kunnen worden, bijvoorbeeld hielspoor of een tenniselleboog. HelloFysio is dus geen vervanging voor alle fysiotherapie. In elk geval sterkte met het herstel. groeten Mark ONVZ Zorgteam

Anoniem

15 augustus 2012

HelloFysio is een goed product dat helemaal bij deze tijd past. ONVZ heeft een prima keuze gemaakt om dit aan haar verzekerden aan te bieden. Grote kans dat andere verzekeraars zullen volgen.

Top