ACTUEEL

'Genezing aids niet onmogelijk'

'Genezing aids niet onmogelijk'

Genezing van de ziekte aids is niet ondenkbaar in de toekomst. Dat zei viroloog Franςoise Barré-Sinoussi vrijdag. Zij kreeg in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor haar bijdrage aan onderzoek naar hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Ze durfde geen jaar te noemen.

Er zijn aanwijzingen dat artsen beter worden in het bestrijden van hiv. Zo lijkt het erop dat een patiënte uit Berlijn genas van aids door een beenmergtransplantatie. Ook krijgt krap 0,3 procent van de aidspatiënten geen ziekteverschijnselen, ondanks besmetting met hiv.

Hindernissen

De belangrijkste hindernissen voor genezing van aids zijn niet wetenschappelijk, maar politiek, economisch en sociaal, zei Barré-Sinoussi. In arme gebieden hebben patiënten bijvoorbeeld geen geld voor dure medicijnen. Ook komen mensen die zijn besmet met hiv vaak in een kwaad daglicht te staan, wat hun behandeling bemoeilijkt.

Wereldwijd zijn ruim 34 miljoen mensen besmet met hiv, meer dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van de VN-organisatie die aids bestrijdt. Zondag begint in Washington de 19e internationale aidsconferentie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top