ACTUEEL

Aantal wanbetalers zorgpremie stijgt sterk

De groep mensen die hun zorgpremie niet meer kunnen betalen, wordt steeds groter. Het gevolg is dat deze wanbetalers een betalingsregeling moeten treffen met de zorgverzekeraar. Uit een rondgang van het NRC Handelsblad langs de Zorgverzekeraars blijkt dat het aantal betalingsregelingen in een jaar tijd met 35 procent gestegen is.

In het afgelopen jaar zijn er door de verzekeraars zo’n 164.000 regelingen getroffen met wanbetalers. Dit zijn er ruim 42.000 meer dan het aantal mensen die een jaar geleden een regeling moesten treffen.

Verhoogd eigen risico

Niet alleen de premie, maar ook het verhoogde eigen risico vormt een probleem voor deze groep mensen. Verzekeraars bieden dan ook steeds vaker aan om de wanbetaler het verschuldigde eigen risico gespreid terug te betalen. Dit wordt volgend jaar, wanneer het eigen risico verder stijgt naar 350 euro, een nog groter probleem.

AOW

Dit stelt Nadja Jungmann, lector rechten, schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht in een reactie aan het NRC: “Mensen die met z’n tweeën leven van één AOW-uitkering, en aan het begin van het jaar veel zorg nodig hebben, moeten dan in één klap 700 euro eigen risico betalen. Zorg is al lang geen kleine kostenpost meer.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top