ACTUEEL

Kamer reageert positief op advies Klink

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het advies van oud-minister Ab Klink van Volksgezondheid over miljardenbesparingen in de zorg. PvdA, CDA en VVD scharen zich er achter.

PvdA-leider Diederik Samsom ziet het advies als een ondersteuning van zijn eigen visie met daarin een grotere rol voor de huisarts en de wijkverpleegkundige. “Je kunt betere zorg leveren en tegelijk geld besparen, als je je niet richt op zoveel mogelijk behandelingen, maar op de beste behandelingen.”

Steun voor advies

Ook CDA-leider Sybrand Buma is het eens met Klink. “Advies van een kenner samen met mensen uit de zorg. Aan de slag hiermee”, twittert hij. Op twitter schaart ook VVD-Kamerlid Karin Straus zich achter het plan. “Om iedereen zorg te kunnen bieden moeten we verkwisting bestrijden”, laat ze weten.

Samsom wil ook dat ziekenhuizen niet meer met elkaar concurreren, maar gaan samenwerken. Specialisten worden dan niet meer per verrichting betaald, maar komen in loondienst.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

10 augustus 2012

"Samsom wil ook dat ziekenhuizen niet meer met elkaar concurreren, maar gaan samenwerken. Specialisten worden dan niet meer per verrichting betaald, maar komen in loondienst."

Je kunt specialisten in loondienst hebben, maar toch de ziekenhuizen per verrichting betalen.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

10 augustus 2012

Oops, verkeerde quote-opmerkingcombinatie. De juiste opmerking moet zijn: je kunt ook ziekenhuizen laten concurreren terwijl de specialisten in loondienst zijn.

Sterker nog, selectieve zorginkoop (waarmee concurrentie bevorderd wordt) is makkelijker als de specialisten in loondienst zijn, want o.a. hoeft de zorgverzekeraar dan maar met één partij te onderhandelen.

En met specialisten in loondienst wordt de zogeheten bestuurlijke spaghetti voorkomen, die selectieve zorginkoop ernstig kan hinderen. Zie http://fd.nl/economie-politiek/239162-1202/bestuurlijke-spaghetti-in-ziekenhuizen.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

10 augustus 2012

"Sterker nog, selectieve zorginkoop (waarmee concurrentie bevorderd wordt) is makkelijker als de specialisten in loondienst zijn, want o.a. hoeft de zorgverzekeraar dan maar met één partij te onderhandelen."

Daar bedoel ik mee: per ziekenhuis.

(Sorry voor de drie berichten, maar er ontbreekt een correctiemogelijkheid op deze site.)

Stan van Eck

10 augustus 2012

Vreemd dat Klink hier niet aan gedacht heeft toen hij zelf minister van Volksgezondheid was...

Mr R.M. Dalmijn

11 augustus 2012

Prachtig om te zien dat mijn juniore collega Klink op zo een efficiënte wijze te politiek weet te bereiken met 28 kantjes tekst. Mis in het acquisitie document van Booz een paar kleine mineure puntjes;
De onderbouwing mist elke cijfermatige analyse al klinkt - bedenk mij nu pas wat een geestige achternaam de jonge consultant heeft - 8 miljard in de cure wel als heel veel.
Daarnaast denken de mede auteurs , onder andere het voorheen Venco bestuurslid , inderdaad die van de drop en ongetwijfeld van de nierdialyse, dat chronisch zieken en ouderen van een andere , ook budgettaire planeet zijn. Aan hen is een prothese van welke aard dan ook niet besteed. Ik nodig de enkele dokter , uit de klankbordgroep, die zich nog met directe patienzorg bezig houdt van harte uit dit wrede lot toe te lichten aan de aanstaand bedlegerige verpleeghuis bewoner.
Dat ik God mis in het epistel van onze CDA voorganger mag gelet het bovenstaande duidelijk zijn. De kwetsbaren worden niet alleen verlaten maar ook verraden. Flauwe opmerkingen aan het adres van de voorheen VU boys - Bos , Balkenende en Klink -over inkomens van meer dan 5 ton bij grote adviserende organisaties ten koste van publieke gelden zal ik achterwege laten, hoewel daar een reële directe kostenbesparing te behalen is.
Afrondend hoop ik dat onderwerpen als buitenlandse context, preventie en gelijkwaardigheid van de zorgvragers bij de volgende minister , die best Schippers mag heten, op de agenda blijven of komen. Overigens is het meer macht geven aan zorg assuradeuren als het verstrekken van een vliegbrevet aan een eigenwijze kleuter.

Broekhuis

13 augustus 2012

Een beetje wrang dat Ab Klink nu adviseert over een item dat in zijn 3-jarig ministerschap ook speelde. Wat heb je d'r zelf aan gedaan?
Volgens mij kun je behoorlijk veel geld uitsparen door op te houden met het malle rondpompen : zelf werk ik in een ziekenhuis en snap niet waarom we bij verzekeraars nog declaraties moeten indienen. Het budget staat immers muurvast, en als je meer dan het afgesprokene declareert moet je terugbetalen. Als de verzekeraars het afgesproken bedrag gewoon uitkeren, en de instellingen achteraf verantwoording moeten afleggen (dat wel!), dan kun je aan beide kanten een hoop gedoe over komma's en punten uitsparen.

Anoniem

19 augustus 2012

zegt genoeg over die kamerleden.
Ze snappen er dus geen r... van.
De financiele crisis en de crisis in de zorg zullen kamerleden nooit oplossen.
De tweede kamer is een veredelde sociale werkplaats.

Top