ACTUEEL

Meer aandacht voor privacy in medische reality-tv

De bescherming voor patiënten die in ziekenhuizen gefilmd worden voor medische tv-programma's moet beter. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) zijn er voor patiënten te weinig waarborgen voor privacy. Dat staat in een rapport van de RVZ dat donderdag verschijnt.

Patiënt overziet situatie niet

De RVZ vindt dat patiënten de gevolgen van de opnames niet goed kunnen inschatten omdat ze vaak gestrest zijn op het moment dat de camera's het werk van artsen en verpleegkundigen volgen. Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ), in het AD: “Mensen hebben vaak geen idee waar ze toestemming voor geven. Beelden worden soms hergebruikt in een heel andere context. Ook beseffen patiënten vaak niet dat er nadelen aan zitten als iedereen ziet wat er met je aan de hand is.”

Vertrouwensrelatie staat op het spel

Bovendien vragen de programmamakers vaak toestemming via de arts. Atie Schipaanboord van patiëntenfederatie NPCF vindt dit niet kunnen. “Een arts heeft een vertrouwensrelatie met een patiënt. Die mag niet worden gebruikt voor een programma. Een deugdelijke klachteninstantie voor dit soort zaken is er niet,” aldus Schipaanboord in het AD. De RVZ deelt deze mening en pleit voor een protocol. Het protocol moet afspraken bevatten over hoe ziekenhuizen en de media moeten omgaan met de privacy van patiënten.

NVZ heeft geen interesse in protocol

De NVZ vereniging van ziekenhuizen ziet niet veel in het protocol. Volgens het AD vindt de vereniging dat de problemen overdreven zijn.  Jacques Bettelheim van de vereniging geeft in de krant aan dat de privacy van zorgverlener en zorgconsument  gerespecteerd worden. Hij vindt het vanzelfsprekend dat cameraploegen toestemming moet vragen via de arts. “We kunnen toch moeilijk de cameraploeg zelf op een gewonde patiënt laten afstormen?”

Televisieproducent kan zich niet vinden in rapport

I Care Producties, bekend van onder meer Vinger aan de Pols en Trauma Centrum, laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de uitkomsten van het rapport. Aan patiënten wordt altijd toestemming voor opnames gevraagd, aldus de directeur van het productiebedrijf Alex van Zijl. Dit gebeurt zowel voor de operatie als voor de uitzending van het programma, aldus Van Zijl. "Het komt wel eens voor dat iemand zegt 'ik zat onder de valium destijds, toch maar liever niet'. Dan zenden we het niet uit, ondanks een getekende verklaring", zegt Van Zijl. Voor de uitzending in niet-medische programma's de patiënt ook toestemming geven.

Toename medische realityprogramma’s

De afgelopen jaren is het aantal medische realityprogramma's flink toegenomen.Volgens het AD hebben dagelijkse programma’s als De Centrale Huisartsenpost en Trauma Centrum gemiddeld vijfhonderdduizend tot een miljoen kijkers. (ANP/AD)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

STANTONHeather26

30 maart 2011

Buildings are quite expensive and not everybody can buy it. But, <a href="http://bestfinance-blog.com">loans</a> are created to help people in such situations.

buy research papers online

27 oktober 2012

To reach good grades, a lot of people have to decide if they are willing to accomplish the custom research paper or purchase term paper of perfect quality.

Top