ACTUEEL

Medewerkers Faveo demonstreren in Rotterdam

Ongeveer 200 stakende thuiszorgwerkers en sympathisanten staakten dinsdag voor het Rotterdamse stadhuis tegen wat ze de afbraak van de thuiszorg noemen. Ze vinden dat er voldoende geld moet komen voor betaling van de medewerkers en kwaliteit van de zorg.

In totaal schreven zich 150 stakers in bij de Abvakabo FNV die de demonstratie organiseerde. Het gaat om demonstranten van de thuiszorgorganisatie Faveo in Rotterdam. De medewerkers daar kregen eerder te horen dat ze kunnen kiezen voor ontslag of aanzienlijk minder salaris.

Gemeente Rotterdam

Ook zorgwethouder Marco Florijn (PvdA) van Rotterdam is daar boos over: “Zo ga je niet met mensen om.” Door de stakers wordt hij als de kwade genius gezien, omdat er volgens de Abvakabo FNV veel te weinig geld zou zijn voor de thuiszorg. Florijn wijst op zijn beurt naar de werkgever die deze actie heeft uitgevoerd.

Goed werkgeverschap

Florijn benadrukte op de stoep voor het stadhuis dat hij staat voor goed werkgeverschap. Als daar geen sprake van is, krijgen deze organisaties niet de opdracht om thuiszorg in de Maasstad te leveren. De wethouder onderhandelt momenteel met thuiszorgorganisaties om tot nieuwe afspraken te komen.

Rotterdam wil, net als andere steden, dat een deel van het bedrag waarvoor een thuiszorgorganisatie werk aanneemt, wordt gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Het werk dat deze mensen moeten doen is aanvullend op de thuiszorg; dus geen thuiszorgwerk, maar wel klusjes als boodschappen doen, iets kleins in huis repareren tot praatje komen maken.

Verschraling salarissen

Toch denken de stakers en de Abvakabo FNV dat die eis leidt tot verschraling van de salarissen van de thuiszorgmedewerkers. Daarover gaat Florijn samen met de vakbond aan tafel zitten om tot een vergelijk te komen. Bij de demonstratie waren Tweede Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks aanwezig om de stakers een hart onder de riem te steken. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top