ACTUEEL

Medicijnen Pompe en Fabry blijven vergoed

Nieuwe en bestaande patiënten met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry krijgen hun medicatie voorlopig gewoon vergoed. Dat is de uitkomst van een vergadering van de pakketcommissie van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Dat meldt de NOS op de website. De wijze van vergoeding zal wel aangepast worden. Zo wordt de vergoeding uit het basispakket geschrapt. Voor patiënten die de medicijnen nu al gebruiken komt er een overgangsregeling en voor nieuwe gebruikers komt er een speciale financiering. 

Hoorzitting

Eerder vandaag was er een hoorzitting bij het CVZ. Patiënten, artsen en farmaceuten vertelden daar over de resultaten van de medicatie tegen beide aandoeningen. Naar aanleiding van die hoorzitting liet het CVZ weten dat de medicatie vermoedelijk goedkoper kan. Er zou nog ruimte zijn voor prijsonderhandelingen met de fabrikanten, zo liet een woordvoerder weten aan het ANP. “Het zal duur blijven, maar wij denken dat het nog wel wat minder kan”, aldus de woordvoerder van het CVZ.

Onduidelijkheid

Over de werkzaamheid van de medicatie is nog veel onduidelijkheid. Patiënten zeggen veel baat bij de medicatie te hebben, terwijl dit uit wetenschappelijke studie niet blijkt. Zo lang over de werkzaamheid geen helderheid is, moeten de medicijnen voor iedereen vergoed worden. CVZ-bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp gaf volgens de NOS de garantie dat bij de overgang van de vergoeding uit het basispakket naar de nieuwe financiering niemand tussen wal en schip zal vallen.


Advies aan de minister

Na vrijdag uitvoerig alle partijen gehoord te hebben die een rol hebben in de huidige discussie over het al dan niet vergoeden van de medicijnen, gaat het CVZ nu het advies aan de minister van Volksgezondheid bijschaven. Over 1,5 tot 2 weken komt het CVZ dan met een nieuw advies. Mogelijk worden daarin ook zaken meegenomen die vrijdag zijn geopperd door de belanghebbenden. Over het algemeen neemt het ministerie adviezen van het CVZ over. (NOS/ ANP/ Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

22 september 2012

Het CVZ verloochent hiermee de wetenschappelijke principes waarop het zijn adviezen baseert. En begeeft zich dus op een hellend vlak. Terwijl dat niet nodig is, want het is slechts een adviesorgaan. Laat de politiek zich begeven op een hellend vlak als ze dat wil, maar blijf zelf zuiver.

Zorg doordenkertjes

28 september 2012

Neen meneer Conijn, directe confrontatie met het mogelijk bijbehorend leed van een besluit, behoedt ons van mensonwaardige besluiten. Dagelijkse kost voor de zorgverlener, incidenteel voor de zorgverzekeraars en CVZ (nu dus een keer in deze Fabry/Pompe rechtszaak).

Top