ACTUEEL

Verzekeraar en ziekenhuis mogen fuseren

Een verbod op fusie tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen is wettelijk onhaalbaar. Dat concludeert een door minister Klink van Volksgezondheid ingestelde commissie.

Keuzevrijheid

Minister Klink heeft de commissie in het leven geroepen naar aanleiding van recente plannen van zorgverzekeraar DSW en het Vlietland ziekenhuis in Schiedam. Een Kamermeerderheid eiste naar aanleiding van deze plannen in een motie een verbod op fusies. De Kamer vreest namelijk dat verzekeraars patiënten bij een dergelijke fusie kunnen dwingen naar bepaalde artsen en ziekenhuizen te gaan. De keuzevrijheid van de patiënt zou daarmee in het geding zijn.

Kwaliteit

Volgens de commissie onder leiding van hoogleraar mededingingseconomie Barbara Baarsma van de Universiteit van Amsterdam is dat niet zo. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) controleren of de kwaliteit, toegankelijkheid en concurrentieverhoudingen door fusies in gevaar zijn, stelt de commissie. Dit is een voldoende waarborg voor de kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg.

Klink presenteert eind deze maand een kabinetsstandpunt over de kwestie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top