ACTUEEL

Druk door zorgkosten hoger dan elders

De totale hoeveelheid geld dat de zorg kost, is in tien jaar tijd met 71,4 procent gestegen. Daardoor geeft Nederland 11,9 procent van het bruto binnen product (bbp) uit aan de gezondheidszorg en 14,9 procent aan de totale zorg. Een percentage dat internationaal tot de absolute top gerekend mag worden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de OESO.

In 2001 gaf Nederland 52,5 miljard euro uit aan de totale zorg. In 2005 was dat al 67,6 miljard euro, in 2011 liefst 90 miljard euro. Daardoor stegen de uitgaven per hoofd van de bevolking van 3273 euro in 2001 naar 5392 in 2011.

Gezondheidszorg

Nederland gaf in 2009 in totaal 14,7 procent van het bbp, de totale waarde van alle diensten en goederen die in een land in een jaar geproduceerd worden, uit aan de zorg. In 2011 was dat zelfs 14,9 procent. Het overgrote deel van dat percentage wordt bepaald door de gezondheidszorg, de rest door welzijnszorg zoals thuiszorg en bijvoorbeeld niet-medische ouderenzorg in tehuizen.

Verenigde Staten

Het percentage van het bbp dat in 2009 werd uitgegeven aan de gezondheidszorg is in Nederland 11,9 procent. Dat is 2,3 procent meer dan het gemiddelde van 34 Westerse landen, die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Alleen de Verenigde Staten geven meer procent van het bbp uit aan gezondheidszorg, namelijk 17,4 procent. Nederland komt op plek 2.

Landen waar het laagste percentage wordt uitgegeven aan de zorg zijn Turkije (6,1 procent), Mexico (6,4 procent), Zuid-Korea (6,9 procent) en Estland (7 procent). (ANP)

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

27 september 2012

Zorgkosten of zorgstelselkosten? Klein klankje verschil maar het scheelt nogal wat...
En wat concludeerde de OESO? Uitkomsten tussen een hybride stelsel als de Nederlandse is kostbaarder dan een ziekenfondsachtig model terwijl de uitkomsten niet beter zijn.
Als de SER en anderen toch graag financiering op basis van uitkomsten willen introduceren, begin dan ook bij de basis.

Bart Bruijn

27 september 2012

In die tien jaar hebben wij een nieuw zorgstelsel ingevoerd dat het allemaal zo mooi goedkoop zou maken. Één doel is er inderdaad bereikt, diegenen die de zorg leveren, zijn inderdaad minder gaan kosten. MAAR HET STELSEL NIET! De kosten daarvan zijn alleen maar geexplodeerd.

Opvallend is dat het bijzonder goede oude Nederlandse stelsel meer op dat van de VS is gaan lijken dan het stelsel van alle andere ontwikkelde landen.

En welke twee zijn het duurst?......

Ja, inderdaad.

Niet moeilijk, hè?

De zorg is Nederland is niet duur, het zorgstelsel is duur!

Maar ja, zie een stel papierschuivers maar eens zover te krijgen dat ze papierschuiven te duur vinden. De SER wil meer controle, meer ambtenaren, meer functionarissen, meer commissies etc. etc. etc.

En het is zo makkelijk!

Anoniem

27 september 2012

In dit artikel staat dat onder de kop gezondheidszorg dat Nederland in 2009 in totaal 14,7 procent van het bbp aan zorg uit gaf.

Onder de kop Verenigde Staten staat dat dit percentage 11,9 % is.

Ik neem aan dat de 14,7 slaat op het percentage van de VS in 2009 en de 11,9 % op Nederland in 2009?

De boodschap blijft het zelfde: de groei moet drastisch worden afgeremd.

Schulte

27 september 2012

Het is maar net wat het CBS tot zorgkosten rekent. Vanuit de OESO is er flink wat ongenoegen met de nieuwe definitie die het CBS sinds enkele jaren hanteert. Daardoor zijn de kosten internationaal onvergelijkbaar geworden.

Schulte

27 september 2012

Ik moet iets genuanceerder zijn. Die 11,9% sluit aan bij de internationale (SHA) definities en de 14,9 is ruime CBS definitie waarin met name vormen van langdurige zorg zijn opgenomen die in het buitenland niet tot de zorg worden gerekend (maar wel worden betaald). Als we nu kijken naar de 11,9% dan ligt dat percentage wel heel dicht bij enkele vergelijkbare West Europese landen. Zo dicht dat het verschil waarschijnlijk te verklaren is door definitieverschillen. Daarbij is bekend dat het CBS op aangeven van VWS probeert om een zo ruim mogelijke definitie te hanteren. Dat helpt bij het opvoeren van de druk om de kosten te beheersen.

ANH Jansen

27 september 2012

@Schulte. Dank voor dit inzicht. Er zijn dus meer mensen in dit land die de trucs van de Overheid doorzien.

Disclaimer van de OESO bij de cijfers van Nederland spreekt sinds een aantal jaren boekdelen: 'wegens andere definitie zijn de Nederlandse cijfers niet meer betrouwbaar en kunnen door OESO niet meer worden gebruikt voor vergelijkingen".

Wie de data beheert, beheerst het debat.

ZN/ZN-leden en ambtenarij, politiek e.a. lukt het aardig de incompetentie van de journalisten en onbekendheid bij het grote publiek uit te buiten.

De journalistiek is juist bedoeld en in het leven geroepen om als tegenwicht te fungeren voor malafide praktijken van Overheids/Semi-overheidswege.

Jammer dat de Overheid en verzekeraars zich zo laten kennen.

Palsma

1 oktober 2012

Tja, en de VVD maar vasthouden aan nog meer marktwerking in de zorg... Het is geen gek die het voor doet, maar die het nadoet.
Schaf de 11 zorgverzekeraars af met hun ruim 180 verschillende pakketten en ga naar een soort inkomensafhankelijke verzekering met een soort pakket, waarbij zorg voor iedereen even toegankelijk is en investeer alle door de zorgverzekeraars opgebouwde reserves eens in het verkrijgen van een betere efficiëntie en pak de bonus en graaicultuur binnen de verschillende bestuur en managementlagen aan. Bekijk ook eens of al die managementlagen echt wel nodig zijn en ga daar eens flink in schrappen. Volgens mij hebben we dan al een aardige besparing bereikt.
Oh ja, ontneem ook aan de graaiers en bonusjagers een nieuwe functiebevoegdheid. De kans op recidive is namelijk erg groot.

Top