ACTUEEL

Sensire deelt ervaringen met beeldzorg

Sensire deelt ervaringen met beeldzorg

Zorgorganisatie Sensire wil het succes van het programma ‘Zorg op afstand’ delen met andere organisaties in het zorgveld. Samen met Focus Cura Zorginnovatie en PAL4 heeft Sensire een digitaal magazine uitgegeven waarin uitgelegd wordt wat Zorg op afstand inhoudt en hoe het is opgezet.

Met het digitale magazine wil Sensire andere zorgaanbieders die interesse hebben in Zorg op afstand over de streep trekken. Programmamanager innovatie van Sensire Tonnie Vogel: “In de toekomst is er geen geld meer om op dezelfde manier mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben als nu nog gedaan wordt. Wij vinden dat er breed op e-health ingezet moet worden, maar wij hebben het gevoel dat iedereen op elkaar zit te wachten en dat er uiteindelijk niets gebeurd. Daarom willen wij nu het initiatief nemen.”

Beeldzorg

Sensire biedt sinds 2002 Zorg op afstand aan mensen die thuiszorg ontvangen. Eind 2011 begon de organisatie met het programma om Zorg op afstand te verlenen via beeldzorg. Wijkverpleegkundigen kregen een iPad en mochten per verpleegkundige vijf cliënten voordragen die mee konden doen aan het beeldzorgprogramma.

In de maanden april en mei zijn in totaal 720 cliënten voorzien van een iPad met communicatiesoftware van PAL4 en een wifi-aansluiting waardoor zij nu vierentwintig uur per dag contact kunnen hebben met hun wijkverpleegkundige of met het Medisch Service Centrum van Sensire. De verpleegkundigen hebben de werking van de iPad uitgelegd aan de cliënten. Daardoor hebben de cliënten meteen meer vertrouwen in de beeldzorg die geleverd wordt.

Tijdswinst

Doordat cliënten via een beeldverbinding in contact staan met de verpleegkundigen, zijn er veel minder fysieke afspraken nodig om de zorg te kunnen leveren. Controles kunnen op afstand uitgevoerd worden en advies kan per iPad gegeven worden. Dit levert veel tijdswinst op waardoor in de toekomst met hetzelfde aantal verpleegkundigen een veel groter aantal cliënten verzorgd kan worden.

ZZP

Op dit moment is zo’n 8% van de cliënten aangesloten op het beeldzorgnetwerk van Sensire, maar dit percentage gaat nog flink groeien. Vogel: “Op dit moment hebben wij een groep cliënten die via de AWBZ  in aanmerking komen voor dit programma, maar in de toekomst willen we bijvoorbeeld ook diensten aan gaan bieden aan cliënten met een ZZP 1 t/m 3 indicatie als zij niet meer in het verpleegtehuis opgenomen worden.”

Bij zorgverzekeraar Menzis is men enthousiast over beeldzorg. Bestuurder Bas Leerink stelt in het voorwoord van het digitale magazine dat er nog veel meer mogelijk is op het gebied van e-health: “De patient is niet passief, maar participeert en staat daarmee echt centraal. Bovendien ontlasten we zo de reguliere zorg.”

Lees het digitale magazine hier of download de PDF.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Raghoebier

27 september 2012

Toevallig organiseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) over e-health en zorg op afstand een invitational congres op 25 oktober a.s. in Den Haag. Hierbij worden de resultaten besproken van een verkenning, die de RVZ heeft laten uitvoeren naar de betekenis van zorg op afstand voor zeer kwetsbare zorgontvangers en de voorwaarden, die nodig zijn om hen partner te laten zijn bij e-health- en zorg op afstand toepassingen in hun bestaan.

Top