ACTUEEL

Tekort aan vaccins voor buiktyfus

Op korte termijn is in Nederland vermoedelijk geen vaccin meer beschikbaar voor buiktyfus. Dat meldt het Landelijk Centrum Reizigersadviezen (LCR) dinsdag. Oorzaak is een wereldwijd leveringsprobleem. Ook andere landen zitten dus met een tekort.

De nu nog beschikbare vaccins worden gegeven aan reizigers die het meeste risico lopen, zo zegt het LCR. Daarbij worden de richtlijnen van het LCR aangehouden.

Productiefout

Het tekort komt door een fout in de productie, waarbij werd geconstateerd dat een paar vaccins te weinig antigen bevatten, waardoor een hele groep is afgekeurd. In India, Pakistan en Bangladesh lopen Nederlandse reizigers het vaakst buiktyfus op. Zolang er nog vaccin is worden reizigers gevaccineerd als zij langer dan 2 weken in het bewuste gebied verblijven.

Voor andere landen is de indicatiestelling aangepast. Mensen die op reis gaan naar een land met een verhoogd risico op buiktyfus, moeten in overleg met een deskundige (huis)arts bespreken of zij voor vaccinatie in aanmerking komen.

Niet annuleren

"Buiktyfus is een ziekte veroorzaakt door een bacterie", aldus een woordvoerder van het LCR. "Maar een bacterie kun je met antibiotica behandelen." Volgens de woordvoerder is het niet verkrijgbaar zijn van het vaccin voor buiktyfus in het algemeen geen reden om een reis te annuleren. Mensen die zonder vaccinatie op reis gaan, kunnen door het nemen van hygiënische maatregelen de kans op besmetting aanzienlijk verkleinen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top