ACTUEEL

Klink gaat Europees met zwarte lijst foute artsen

Minister Ab Klink wil alle artsen in EU-lidstaten die in de fout zijn gegaan, opnemen op een zwarte lijst. Klink gaat zijn Europese collega's voorstellen de zwarte lijsten die landen hebben van gestrafte medici via internet met elkaar te verbinden. Dat heeft de minister woensdag bekendgemaakt.

Zoeken op naam arts

Eerder liet Klink al weten dat er eind dit jaar een Nederlandse lijst komt waarop te zien is welke specialisten, huisartsen en verpleegkundigen een straf hebben gekregen. Tot nu kunnen deze gegevens alleen op geboortedatum van de arts opgezocht worden,. Straks zijn ze ook voor de patiënt gemakkelijk op naam te achterhalen. Via deze website kan de patiënt straks ook met behulp van links op vertaalde websites van andere EU-landen komen. Dat wil Klink zijn collega's voorstellen.

Verplichte verklaring over slechte arts

Op de Nederlandse website komen ongeveer 150 namen en adressen te staan. Er staat alleen informatie op over maatregelen die op het moment van raadpleging van de lijst van kracht zijn: patiënten krijgen geen inzicht in oude tuchtmaatregelen of vonnissen. Ziekenhuizen die een arts willen aannemen, moeten hiervan echter wel op de hoogte zijn. Daarom wil minister Klink ziekenhuizen in alle EU-landen verplichten om verklaringen over slechte artsen af te geven aan een mogelijke nieuwe werkgever van deze medicus. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top