ACTUEEL

Zelfstandige klinieken voeren veiligheidssysteem in

Zelfstandige klinieken met een ZKN-keurmerk voeren met ingang van 2013 een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) in. Dat heeft de branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) besloten. Als informatiebron voor de lidorganisaties is de website vmszkn.nl in het leven geroepen.

Volgens het door zorgaanbieders en zorgverzekeraars ondertekende Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord werken ziekenhuizen aan de doorontwikkeling van een veiligheidsmanagementsysteem. Dit systeem wordt vanaf 2013 wettelijk verplicht. Bovendien stellen zorgverzekeraars een functionerend VMS verplicht bij hun inkoopvoorwaarden. 

Vereist voor keurmerk

De in ZKN verenigde zelfstandige klinieken hebben een gezamenlijk veiligheidsprogramma ontwikkeld, waar het VMS een onderdeel van is. Het hebben van een VMS wordt met ingang van 2013 een vereiste voor het ZKN-keurmerk. Doel van het VMS is om risico’s te signaleren en incidenten te voorkomen die de patiëntveiligheid negatief beïnvloeden. Het VMS van de ZKN vormt een aanvulling op het bestaande kwaliteitssysteem van de zelfstandige klinieken. Behalve de website voor informatie en ondersteuning biedt de branchevereniging cursussen aan voor het verbeteren van de patiëntveiligheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top