ACTUEEL

Alleen kansrijke werkzoekers in WSW

De vier grote steden (G4) willen alleen nog arbeidsgehandicapten toelaten tot de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) als ze een reële kans maken op werk bij een reguliere werkgever. Dat schrijft Trouw op basis van een brief waarin de G4 dit voorstel doet aan de kabinetsformateurs.

Voor bestaande gevallen verandert wat de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam betreft niets. De maatregel treft naar verwachting de helft van de nieuwe instroom in de WSW.

Niemand gelukkig

Het kost volgens de Haagse wethouder Henk Kool 'klauwen met geld' en het maakt niemand gelukkig wanneer de overheid tegen mensen zegt dat ze móeten werken, terwijl ze niet in staat zijn om bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan.

Kopje koffie

De G4 stellen voor om de WSW open te houden voor mensen die zelfstandig de helft van het minimumloon kunnen verdienen. De anderen krijgen een bijstandsuitkering. Daarbij geldt dan de niet-vrijblijvende vraag iets voor deze uitkering terug te doen. Kool noemt als voorbeeld dat iemand met een bijstandsuitkering een kopje koffie gaat drinken bij een eenzame buurvrouw.

Het voorstel levert het Rijk volgens de G4 het voordeel op dat de kosten voor de uitvoering van de WSW binnen de perken blijven. Voor de gemeenten scheelt het een boel rompslomp.

Re-integratie

De brief gaat ook in op de plannen om de WW te verkorten tot een jaar. Daarop vooruitlopend vraagt de G4 de re-integratie van werklozen na dat jaar in handen te geven van de gemeenten. Nu is dat nog de verantwoordelijkheid van het UWV, maar 'een einde maken aan het rondpompen van re-integratiegelden is goed voor iedereen', zegt Kool in dagblad Trouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top