ACTUEEL

Loek Winter neemt LangeLand Ziekenhuis over

Loek Winter neemt LangeLand Ziekenhuis over

Zorgondernemer Loek Winter neemt per direct het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis over. Hij heeft woensdagavond laat overeenstemming over een bestuurlijke overname bereikt met bestuurder Jan-Willem Brinkman van het ziekenhuis in Zoetermeer.

‘Zonder twijfel failliet’

Het ziekenhuis zou bij het uitblijven van een overname ‘zonder twijfel failliet gaan’, stelt Winter desgevraagd. Hij heeft gisteravond de raad van toezicht al gesproken. Die raad moet het voorgenomen besluit van bestuurder Brinkman formeel nog moet goedkeuren.

Revitalisering in honderd dagen

Loek Winter wil een revitaliseringsplan opstellen en in honderd dagen helderheid scheppen over de toekomst van het ziekenhuis. Daartoe moet hij overeenstemming bereiken met banken, de vier grootste zorgverzekeraars en andere stakeholders. Hoe veel de zorgondernemer moet investeren in de overname weet hij nog niet.

LangeLand uit A12-coöperatie

Wel is duidelijk dat het LangeLand Ziekenhuis uit de ‘A-12 coöperatie’ stapt en autonoom verder gaat. Winter: “Niet uit luxe overigens, maar omdat het ziekenhuis op omvallen staat.” Het Bronovo, MC Haaglanden en het Groene Hart ziekenhuis melden in een gezamenlijk persbericht dat ze wel met elkaar doorgaan in de A12-coöperatie. Als reden voor de breuk geven de drie ziekenhuizen aan dat LangeLand Ziekenhuis "sinds kort een ander profiel ambieert dan voorheen afgesproken". Winter geeft niettemin aan dat hij nadrukkelijk de samenwerking blijft zoeken, om de complexe zorg in de regio gezamenlijk vorm te geven. Hij vindt het ‘gaaf’ dat hij na de overname in samenspraak met andere zorgaanbieders kan laten zien hoe het zorglandschap van de toekomst in te richten.

Eerdere overnames

Het is niet voor het eerst dat zorgondernemer Winter een noodlijdend ziekenhuis overneemt. Eerder heeft hij het IJsselmeer Ziekenhuis met locaties in Emmeloord en Lelystad behoed voor een faillissement. Beide maken tegenwoordig deel uit van ‘zijn’ MC Groep. Of het LangeLand Ziekenhuis daartoe gaat behoren, is ongewis.  

11 Reacties

om een reactie achter te laten

olaf wijman

25 oktober 2012

een bank kan niet failliet gaan en een ziekenhuis wel?

van der Hoeven

25 oktober 2012

Innovatie in onze regio krijgt nu eindelijk een gezicht. Ik kijk uit naar het effect!

Hartman

25 oktober 2012

Leuke één tweetjes met die Brinkman en Winter. Zelfde scenario is gebruikt in Emmeloord/Lelystad. Is er een instantie die hier toezicht op houdt?

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

25 oktober 2012

Ik begrijp hier niets meer van. Zijn de besturen (plus ondernemingsraden) van de (semi)publieke ziekenhuizen nu allemaal zo onkundig/onwillig dat steeds als er een ziekenhuis in serieuze financiële problemen komt alleen Loek Winter redding kan brengen?

Ik gun hem alle succes, en als het inderdaad zo is dat alleen hij redding kan brengen is hij een zegen voor Nederland, maar ik vind dit primair een brevet van onvermogen voor de Nederlandse ziekenhuisbesturen, in ieder geval voor die van de betreffende ziekenhuizen. En hoeveel van zulke besturen zijn er dan nog meer?

Het probleem met dit soort overnames is dat de waarde van een - met publiek geld (op)gebouwd - ziekenhuis moeilijk te bepalen is, en mogelijk voor veel te weinig geld verkocht wordt aan een particuliere investeerder. Dan ben je als overheid niet goed bezig.

Meihuizen

25 oktober 2012

Go go Loek! Benieuwd wat voor moois een rasondernemer kan met zo'n weggezakt ziekenhuis.

Arnout Orelio

25 oktober 2012

Volgens Skipr "Brinkman had bij zijn aanstelling als interim-bestuurder in juli als opdracht gekregen een extra impuls te geven aan de rendementsverbetering". Twee observaties: 1. opdracht blijkbaar niet geslaagd; 2. Binnen 100 dagen handdoek in de ring; 3. Dit gaat Loek Winter blijkbaar niet overkomen (neemt ook 100 dagen voor verbeterplan). Wat mij doet vermoeden dat Frank Conijn gelijk krijgt. NLse zorgbestuurders kunnen wel op de winkel passen, maar hem niet redden. Hoe kan het dat Loek Winter dat wel lukt? en wanneer gaan we dan alle andere besturen opleiden? Ik kan niet wachten!

Bibber

25 oktober 2012

Dear Reader

There are to many hospitals in the surroundings
Who is next in the Haegue for Loek

Gavi Mensch

25 oktober 2012

ik geloof niet dat ik veel toe te voegen heb aan mijn vorige reacties op het het ondernemerschap van Loek de Winter.
Ik had dit nog niet eens opgeborgen in mijn archief : http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/417305/spaarpotjes-kinderen-zonnehuizen-verdwenen als een aanvulling op http://gavimensch.blogspot.nl/2012/01/over-de-liefdadigheid-van-de-winter-en.html
En de inspectie en de politiek vormen samen met dit soort ondernemers de beroemde 3 aapjes......

Anoniem

26 oktober 2012


Het bericht op de site van het ziekenhuis zegt "Er zullen nu eerst verdere gesprekken over de invulling van de overname worden gevoerd voor het tot een definitief besluit komt.". En dan zegt de partij die het wil kopen (Winter): Het ziekenhuis staat op omvallen, is bijna failliet. En de bestuurder (die bezig is iets verkopen waarvan hij helemaal geen eigenaar is) zegt tijdens de onderhandelingen (volgens andere Skipr-bericht) dat de salarissen van november en december in gevaar zijn.

Dan zet je de RvT wel heel erg onder druk..... (Je accepteert van je bestuurder toch niet dat hij zulke dingen zegt zonder afstemming?).

En waar zijn de verzekeraars? Bijna alle ziekenhuizen leven van bevoorschotting dit jaar. Dus als die verzekeraars nu dat liquiditeitsprobleem niet willen oplossen, waarom dan wel onder Winter? Tenminste, die 150.000 Zoetermeerders zullen toch niet via niet-verzekerde zorg dat ziekenhuis in de lucht gaan houden. Wat moet er nu veranderen? De eigenaar of het management?

Ik krijg het gevoel dat er over de waardering (de prijs van dit met premiegeld gerealiseerde ziekenhuis) niet heel lang wordt gesproken, en Winter (ook) gewoon een goede zakenman is 'buy low, sell high'.

Anders gezegd, we hopen dat Skipr dit nauwgezet blijft volgen....

Yep

26 oktober 2012

Grappig dat bestuurder Brinkman vroeger voor het IJsselmeer ziekenhuis heeft gewerkt....welke ook al overgenomen is door hr. Winter.

Figures....

Anoniem

26 oktober 2012

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen en beledigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 26-10-2012 14:42.

Top