ACTUEEL

Vakbond vreest ontslagen bij LangeLand

Vakbond Abvakabo FNV is bang dat er met de overname door zorgondernemer Loek Winter arbeidsplaatsen zullen verdwijnen bij het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.

De vakbond baseert haar verwachtingen op de gang van zaken rond Winters overname van de IJsselmeerziekenhuizen in 2008. Winter is volgens de vakbond een echte ondernemer, die van iedereen in het ziekenhuis verlangt dat ze op een ondernemersmanier kijken en werken. Alle afdelingen en activiteiten die in Flevoland niet winstgevend waren zijn afgestoten.

Goedkoper

Veel specialisten en zorgverleners werden verplicht ondernemers, zo stelt de vakbond. Volgens de bond moester fysiotherapeuten die eerst in loondienst waren verplicht ZZP’er worden “om de boel winstgevend te maken”.  Volgens de vakbond ligt het voor de hand dat Winter vergelijkbare veranderingen gaat door voeren in het LangeLand Ziekenhuis. Winter heeft al laten doorschemeren dat hij van plan is om de medisch specialisten te vragen om aandeelhouder van het ziekenhuis te worden.

Overbodig

Abvakabo FNV zegt niet alleen negatief te zijn over de wijze waarop Winter de IJsselmeerziekenhuizen weer gezond heeft gemaakt. “Dat er zoveel mogelijk overbodige managementlagen overboord zijn gegooid juichen wij toe”, aldus de bond tegenover RTV West. “Winter heeft op een bepaalde manier rust gebracht, zou je kunnen zeggen. Ook de cijfers zijn goed en de kwaliteit van de zorg is beter geworden.”

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Pol

27 oktober 2012

Zo gaat dat dus, het zakenleven neemt de zorg over om er winst mee te maken. Dan wordt het tijd dat er een patiëntenvakbond komt, die namens patiënten kan onderhandelen over de manier van "zakendoen in de zorg". Dat er managementlagen verdwijnen no problem, maar ik vermoed dat het iedereen dwingen in een ZZP status de kwaliteit van de zorg niet ten goede komt. Ik denk dat in de zorginstellingen die door de Winter onder handen genomen worden, zorg een middel tot het doel winst wordt. Hiermee willen de zorgverzekeraars wel afspraken maken en de beter gesitueerden gaan straks naar privé klinieken. Zoals bijna overal op de wereld.

Ondernemer

27 oktober 2012

Waarom begint de vakbond direct te klagen over mogelijke ontslagen? Laat ze blij zijn dat er een ondernemer is die het lef heeft om geld tijd en energie te stoppen in dit ziekenhuis om het weer op de rit te brengen... Dit biedt juist werkgelegenheid en zorgt er voor dat er juist een zorgfunctie blijft, alle andere scenarios zouden hoogst waarschijnlijk meer ontslagen en minder zorgfuncties opleveren.

Anoniem

29 oktober 2012

elke ondernemer heeft een visie, meestal bestaat die enkel uit "het maken van winst". Zo ook deze ondernemer.
In de IJsselmeerziekenhuizen was het eerst zo dat alle medisch specialisten in vrije vestiging moesten, want dan zijn ze productiever, lat er moesten ze allemaal in loondienst want dan waren ze net zo productief maar wel minder krachtig. Kwaliteit is slechts een welkom bijproduct van winstbejag.
De ondernemer is er ook het best af als hij kan ondernemen met risico kapitaal van derden, zo is dat in de IJsselmeerziekenhuizen en zo zal dat ook hier wel zo zijn.
Het verhaal dat de kwaliteit in de ziekenhuizen in Lelystad slecht was is een fabel, in alle ranglijstjes van die tijd scoorde het medisch specialistisch handelen een 7 of meer, bestuurlijk was het een zooitje en dat cijfer lag steevast onder de 3.
Wat er intern speelt weet de buitenwacht immers nooit.

Top