ACTUEEL

Rechtszaak over eigen bijdrage in ggz

Rechtszaak over eigen bijdrage in ggz

De ggz-patiëntenkoepel gaat toch door met de rechtszaak tegen de Staat over de eigen bijdrage in de psychologische zorg. Directeur van Landelijk Platform GGZ, Marjan ter Avest, heeft een bericht van Nu.nl hierover bevestigd. De koepel had de rechtszaak in oktober stopgezet, omdat het erop leek dat de eigen bijdrage niet door zou gaan.

Eigen bijdrage

“In oktober leek het erop dat de VVD en de PvdA de eigen bijdrage voor de ggz zouden laten varen. Beide partijen hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat ze geen eigen bijdrage in de tweede lijn wilden”, aldus Ter Avest. “Maar in het regeerakkoord hebben ze het nu toch over een procentuele eigen bijdrage.”

Discriminatie

Volgens het Landelijk Platform GGZ is de eigen bijdrage in de tweede lijn discriminerend. “Mensen met een gebroken been die naar het ziekenhuis moeten, betalen geen eigen bijdrage. Mensen met een psychose die daarvoor behandeld worden in een ggz-instelling, moeten wel een deel zelf betalen”, legt Ter Avest uit.

Ter Avest is bang dat door de eigen bijdrage mensen wachten met zich te laten behandelen. “Maar het is juist belangrijk dat je psychologische klachten snel laat behandelen, zodat het niet steeds erger wordt. Hoe erger de klachten, hoe langer iemand behandeld wordt, hoe meer het uiteindelijk kost”, aldus Ter Avest. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Coppens

13 november 2012

Waarom zou een eigen bijdrage voor de tweedelijns GGZ discriminerend zijn en voor de eerstelijns psychologische hulp niet? Wat er nu gaat gebeuren is, dat huisartsen hun patiënten uit financieel mededogen maar rechtstreeks doorverwijzen naar de dure tweedelijns GGZ omdat er voor de ELP een eigen bijdrage van 20,-- per consult geldt en een maximum van 5 gesprekken. En dan is er ook nog het eigen risico, waardoor in de praktijk veel mensen 4 van die 5 consulten zelf moeten betalen. Tel uit je verlies.
De GGZ-instellingen weten er wel raad mee. Via de verlengde arm-constructie een goedkope kracht de intake laten doen voor het volle tarief , waarna drie of vier gesprekken later wordt geconstateerd dat er geen tweedelijns behandeling nodig is (lees is toegestaan als verzekerde zorg). Maar dan is er altijd nog het alternatieve aanbod, cursussen etc. waarmee het verdienmodel van de GGZ is gecompleteerd.

Top