ACTUEEL

NMa keurt drie ziekenhuisfusies goed

NMa keurt drie ziekenhuisfusies goed

Drie ziekenhuisfusies in het zuiden van Limburg, Hoofddorp-Haarlem en Tilburg mogen doorgaan. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de fusies goedgekeurd en dit vrijdag bekend gemaakt.

Het gaat om het Orbis Medisch en Zorgconcern en het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Zuid-Limburg, het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis in Hoofddorp-Haarlem en het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Prijsplafonds

Doordat de ziekenhuizen hebben aangegeven zich te houden aan aan bepaalde maximumprijzen, een zogeheten prijsplafond, is de NMa er zeker van dat de fusies niet leiden tot ongewenste prijsstijgingen. De NMa zag een mogelijke stijging van de prijs als belangrijkste nadeel van de fusies. De NMa zegt nauwgezet te volgen of de prijzen van de ziekenhuizen onder het prijsplafond blijven. In 2015 kijkt de NMa of het prijsplafond nog nodig is.

Nieuwe toezichthouder

De betrokken zorgverzekeraars en de cliëntenraden staan positief tegenover de drie afzonderlijke voorgenomen fusies. De NMa gaat per 1 januari 2013 samen met de Consumentenautoriteit en OPTA verder onder de naam Autoriteit Consument en Markt (ACM). De nieuwe toezichthouder wil markten laten werken om de belangen van consumenten te waarborgen. Hiertoe richt de ACM zich op drie pijlers: consumentenbescherming, sectorspecifiek markttoezicht en mededingingstoezicht.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 november 2012

Geen enkele NMa of NZa medewerker gelooft dat dit een goed besluit is, maar de NMa kan niet anders.

@Anoniem

2 november 2012

Het feit dat geen enkele medewerker van deze ambtenarenclubs dat vindt, lijkt me juist al voor dit besluit spreken.

Top