ACTUEEL

Martini wil Nederlands groenste ziekenhuis worden

Het Martini Ziekenhuis in Groningen wil het meest energiezuinige en daarmee ‘groenste’ ziekenhuis van Nederland worden. Het ziekenhuis denkt deze titel te kunnen behalen door ondermeer het gebruik van zonnepanelen, de opwekking van eigen energie en het gebruik van restwarmte.

Naar eigen zeggen behoort het Martini Ziekenhuis nu al tot de top 3 van energiezuinige ziekenhuizen in Nederland. Onlangs ontving het Martini het groene stroomcertificaat van energieleverancier Eneco.

Energiebesparing

Het ziekenhuis heeft de afgelopen jaren al tal van energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Het nieuwe gebouw, dat in 2007 in gebruik werd genomen, heeft bijvoorbeeld een dubbele en daarmee energiebesparende gevel. Door deze en andere maatregelen drong het Martini Ziekenhuis vorig jaar het eigen energieverbruik met 12,7  procent terug.  Jaarlijks verbruikt het ziekenhuis zestien miljoen kwh. Dat is vergelijkbaar met het energiegebruik van ongeveer 6000 huishoudens.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Zonnepanelen

7 november 2012

Dat zou de beste initiatief zijn!

Anoniem

7 november 2012

<a href="http://www.zonnepanelen-energie.be>zonnepanelen</a> zouden inderdaad de beste oplossing zijn!

Duurzaam

7 november 2012

Groen is meer dan energiezuinig alleen. Wat is de ecologische footprint in Groningen, hoe duurzaam gaat men om met personeel, omgeving, investeringen? DAT zijn de vragen!

Veldhuis

8 november 2012

Wie zijn dan de andere 2 ziekenhuizen ?
Ik wil wel eens weten waar dat beoordeeld wordt ?
Waar staan wij dan als st Jansdal ziekenhuis als winnaar van de energie Aword in 2005 en de daarna nog doorgevoerde energie besparings projecten en zeker ook met ons moderne energie centrale die in 2010 geheel gemoderniseerd is ?

van Engelen

9 november 2012

Goede ambitie, hier sluit het streven naar het gouden niveau voor Milieuthermometer Zorg uitstekend bij aan.

Top