ACTUEEL

Honderdduizenden dreigen dagbesteding te verliezen

De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-raad) en Platform VG hebben een brandbrief geschreven aan alle Tweede Kamerleden waarin ze hun zorgen uiten over het schrappen van de dagbesteding uit de AWBZ. Honderdduizenden gehandicapten, ouderen en mensen met een psychiatrische aandoening kunnen vanaf 2014 niet meer naar de dagbesteding omdat de aanspraak hierop wordt geschrapt in het regeerakkoord. Donderdag discussieert de Kamer met het nieuwe kabinet over het regeerakkoord.

In het regeerakkoord staat ook in dat dagbesteding in 2015 wordt overgeheveld naar de gemeenten. “Maar je kunt niet iets overdragen dat een jaar eerder al helemaal is wegbezuinigd”, aldus de CG-raad. Dit treft zo’n honderdduizend  mensen die thuis wonen en 268 duizend mensen in een instelling volgens de CG-raad.

In de brief wijzen zij ook op de negatieve inkomensgevolgen van de kabinetsplannen voor chronisch zieken en gehandicapten.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

spitzen

8 november 2012

Maatschappelijk verantwoord regeren is zorgen voor een menswaardig bestaan voor alle ingezeten.
Solidariteit is meer dan dat regeringspartijen elkaar
iets gunnen.

Anoniem

8 november 2012

Het onbedoelde effect van deze maatregel zal zijn dat de kosten van de AWBZ oplopen. Wat gaat er gebeuren als hele groepen gehandicapten, ouderen en anderzinds beperkte mensen thuis komen te zitten. Daar langzaam wegzakken in een isolement. Veel somatische klachten zullen het gevolg zijn met alle zorgkosten die hier weer uit gaan voortvloeien.

Ageeth Ziel Ontmoetwerk

9 november 2012

In gesprekken die ik in de afgelopen weken voerde met beleidsmedewerkers (in het socaal domein)van verschillende gemeenten, blijkt , dat dit nieuws en ook het afschaffen van de ZZP123 nog niet "geland" is. Het is goed, om niet te betuttelen en overal meteen een oplossing voor te zoeken. Maar op eigen kracht gaten van deze omvang door de gemeenschap te laten oplossen samen, dat is toch een brug te ver?

de Jong

9 november 2012

In de jaren 70 had ik een oom met een vorm van autisme die de hele dag bij zijn ouders in de kamer zat en kruiswoordpuzzels invulde.
Vanaf volgend jaar heb ik een dochter van 20 die de hele dag bij ons in de kamer kruiswoordpuzzels zal maken.......
Hoe ver weg staan de beleidsmakers van de werkelijkheid?

Zegikniet

11 november 2012

Laat het alsjeblieft zo ver niet komen. Niet voor mij, niet voor mijn zoon. Mijn autistische zoon heeft in elk geval tot zijn 18e zijn school nog, maar waar moet de moeder-autist naar toe. Mijn leven bestaat straks uit steeds moeizamer boodschappen doen. Meer niet.

Weer de psychiatrie in? O, wat een kostenbesparing... wat is een mensenleven waard?

Witte

13 november 2012

Het aloude fiks of niks principe is weer van toepassing, geen matiging maar de botte bijl erin.... Wanneer staan er een goede mensen op om in de kamer te gaan zitten, deze 150 kunnen de ton in... Allemaal.

Jelda

14 november 2012

Goedkoop zal duurkoop blijken te zijn. Veel thuiszittende mensen zullen door ontbreken van dagbesteding een beroep gaan doen op de intramurale zorg. Kassa! En wat te denken van het beperken van de mogelijkheid om voor kinderen geïndiceerd te kunnen worden voor kortdurende zorg (vaak noodzakelijk als respijtzorg) ook zij zullen sneller gebruik moeten gaan maken van intramurale zorg. AWBZ zorg wordt alleen maar duurder door alle kokervisie maatregelen die doorgevoerd worden!

Top