ACTUEEL

Sterke eerstelijnszorg houdt bevolking gezonder

Europese landen met een goed ontwikkelde eerstelijnsgezondheidszorg hebben een gezondere bevolking.

Dit blijkt uit NIVEL-onderzoek dat de prestatie van Europese eerstelijnsgezondheidszorgsystemen in kaart brengt, waarop Dionne Kringos maandag 12 november promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Gezondere inwoners

Het is voor het eerst dat Europees onderzoek aantoont dat een sterke, goed functionerende eerstelijnsgezondheidszorg leidt tot gezondere inwoners van een land. Ze verliezen minder levensjaren door bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of astma wanneer zij behandeld zijn in een land met een sterke eerstelijnsstructuur, een goede coördinatie van zorg en een breed eerstelijns zorgpakket, zoals Finland, Denemarken, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal.

Indicatoren

Kringos en collega’s vergeleken de eerstelijnszorg in 31 landen met de door NIVEL ontwikkelde European Primary Care Monitor.  Dit meetinstrument brengt de sterke en zwakkere punten van eerstelijnszorgsystemen in kaart met tientallen indicatoren zoals beleid en wet- en regelgeving, financiële middelen en de opleidings- en werkcondities voor eerstelijnszorgverleners. Ook worden de toegankelijkheid van de eerste lijn bekeken, of deze op een coördinerende en continue wijze zorg verleent, en de beschikbare zorgdiensten in een land.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Prudon

11 november 2012

De bevindingen in dit proefschrift staan dus haaks op het beleid van het CVZ , voor zover het de GGZ betreft, om de eerstelijns psychologie om zeep te helpen. Na de "aanpassingsstoornis" uit het behandelpakket gewipt te hebben, willen dit college nu ook de werkgerelateerde stoornis (burn-out etc.) en de relatieproblematiek eruit halen. Dat zijn zo'n beetje de drie voornaamste soorten problematiek waarmee de eerstelijns psychologie de burger helpt. Met een beperkt aantal sessies - voor een bedrag dat een lachertje is in vergelijking met andere gezondheidskosten - weten de beoefenaren van dit metier de betrokkenen weer op het goede spoor te zetten, en daarmee veel extra kosten van GGZ en GZ te voorkomen. Maar nee, dit moet voortaan aan de laag gekwalificeerde POH-er overgelaten worden, nadat de eerstelijns psycholoog jarenlang op kosten gejaagd is met allerlei kwalificatie-eisen. Die laatste schijnen opeens niet meer relevant te zijn. Waar haalt het CVZ zijn wijsheden t.a.v. de GGZ vandaan? Er zit geen enkele GGZ-er in de club.

Top