ACTUEEL

Zorgorganisaties voeren actie voor ouderenzorg

Onder het mom van ‘Het kan ook anders in de zorg’ starten elf belangenorganisaties uit het zorgveld een actie voor het verbeteren van de ouderenzorg. Met de actie willen de organisaties duidelijk maken dat het regeerakkoord veel nadelige gevolgen heeft voor de ouderenzorg.

Het regeerakkoord stelt een bezuiniging van  vijf miljard euro voor de zorg voor, waarvan 2,4 miljard op de ouderenzorg. Brancheorganisatie  ActiZ stelt dat door deze bezuiniging de kwaliteit van zorg achteruit zal gaan. In het onlangs gepubliceerde Deltaplan ouderenzorg stelde de organisatie nog een bezuiniging van 1,2 miljard euro voor. Dit is volgens de organisatie het maximale bedrag dat bezuinigd kan worden zonder de kwaliteit te schaden.

Jan en Ada

De actie start vandaag met een paginagrote advertentie waarin Jan (79) en Ada (82, dementerend) die afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning de hoofdrol spelen. Op de gebieden van technologie, persoonlijke verzorging, bureaucratie, huishoudelijke hulp en dagbesteding/verpleeghuis zouden er volgens de organisaties voor Jan en Ada in de regeringsplannen veel nadelige gevolgen zijn, die echter ook vermeden zouden kunnen worden bij een andere inrichting van de ouderenzorg.

Huishoudelijke hulp

De actievoerende organisaties zijn bezorgd dat de ouderenzorg de dupe wordt van de afspraken die in het regeerakkoord staan. Doordat de vergoeding voor huishoudelijke hulp wordt afgeschaft, komen er volgends de deelnemende organisaties tienduizenden banen op de tocht te staan. Daarnaast kunnen ouderen hun begeleiding en persoonlijke verzorging niet meer ontvangen. Zorgondernemingen, zoals bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, krijgen te maken met kortingen op de tarieven voor verzorging van ouderen.

Voor de actie is de website www.hetkanookandersindezorg.nl in het leven geroepen. Naast organisator ActiZ, doen ANBO, BTN, CNV publieke zaak, V&VN, FBZ, CSO, LOC zeggenschap, NPCF, Nu ’91 en Per Saldo mee aan de actie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ageeth Ziel Ontmoetwerk

14 november 2012

Het kan ook anders in de zorg. Ja, dat was waarschijnlijk al langer bekend. Het heeft schijnbaar een herinrichting en een bezuinigingsrond van de Overheid nodig, om hier werkelijk goede voorstellen in te doen.
Prachtig initiatief en vooral de samenwerking tussen zoveel partijen spreken me aan. En nu nog een oplossing voor de vraag: hoe gaan de gewone burgers "dit tussen de oren krijgen". Wie neemt hierin het voortouw en waar zien we dat dan terug?

Top