ACTUEEL

Robot helpt mensen revalideren

Mensen die weer moeten leren lopen na een ongeluk of herseninfarct of -bloeding, kunnen gebruik maken van de zogenoemde Lokomat, een looprobot. Met deze robot kunnen patiënten intensiever en efficiënter trainen dan tot nu toe met hulp van fysiotherapeuten mogelijk was.

Twee robots in Nederland

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen, het enige orthopedische ziekenhuis van Nederland, heeft de looprobot deze week officieel in gebruik genomen. Ook het Revalidatiecentrum Amsterdam beschikt over een robot.

Minder vermoeiend en belastend

Eerder hielpen twee fysiotherapeuten een patiënt om de benen voort te bewegen op een loopband. Dat was zowel voor de patiënt als voor de hulpverleners vermoeiend en belastend. De looprobot neemt die taak over, waarbij het apparaat zelf bepaalt hoe intensief de loophulp moet zijn. Patiënten kunnen hierdoor langer doorgaan met oefenen, waardoor ze snel sterker worden.

Veel vraag naar revalidatie

In de Maartenskliniek revalideren jaarlijks ongeveer vijfhonderd volwassenen die niet meer kunnen lopen. Daarnaast behandelt de kliniek ongeveer driehonderd kinderen per jaar aan een stoornis in het houdingsapparaat of zenuwstelsel. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

boekhoudt

12 april 2014

hallo
ik zit al vanaf 1989 in een rolstoel heb een vraag wat zijn de mogelijk heden voor mij bij deze nieuwe uitvinding van loop robots zou ik hier ook baat bij hebben.
hoop op een reactie van u.

Top