ACTUEEL

Inkomsten UMC's blijven het grootst

Universitair medische centra halen veel meer inkomsten binnen dan andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SIRM, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ).

Omzet UMC's acht maal 714 miljoen

Een universitair ziekenhuis - er zijn er acht in Nederland - verdient gemiddeld 714 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 2,7 keer zo veel als een zogenoemd topklinisch ziekenhuis en 6,3 keer zoveel als een basisziekenhuis. Het verschil tussen die laatste twee is de zorg die er geleverd wordt: een topklinisch ziekenhuis heeft speciale, dure voorzieningen voor bijzondere medische ingrepen zoals hartchirurgie en transplantaties. Een basisziekenhuis heeft die niet.

Academische componenten

De universitaire ziekenhuizen onderscheiden zich dan weer door wetenschappelijk onderzoek, laat een woordvoerder van de NVZ weten. Volgens een woordvoerder maken deze ziekenhuizen extra kosten door juist die ‘academische componenten’. "Daarvoor krijgen ze subsidie van zowel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als Onderwijs, Gezondheid en Wetenschap. Universitaire ziekenhuizen mogen gewoon veel meer. Er zitten mensen in onderzoekstrajecten en dat levert geld op", verklaart een woordvoerder. "Bovendien komen er meer mensen naar dit soort ziekenhuizen voor zogenoemde last resort-behandelingen - oftewel behandelingen die een laatste redmiddel zouden kunnen bieden."

STZ: 28 maal 283 miljoen

In Nederland zijn in totaal 28 topklinische ziekenhuizen die gemiddeld 283 miljoen euro aan omzet kunnen wegschrijven. Er zijn 81 basisziekenhuizen. Die boekten een gemiddelde omzet van 113 miljoen euro. In Nederland zijn er acht universitaire medische centra: twee in Amsterdam, in Utrecht, in Leiden, in Rotterdam, in Nijmegen, in Maastricht en in Groningen. Ofschoon het aantal schril afsteekt tegen het aantal topklinische en basisziekenhuizen, zijn de acht centra goed voor 21,9 procent van alle opbrengsten van ziekenhuizen. (ANP) 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

26 november 2012

Als we de redenering omdraaien dan kunnen we stellen dat van de 22.789 miljoen euro totale omzet er slechts 5.712 miljoen (25.1% totale omzet) wordt betaald aan de 8 UMC's, 7.924 miljoen euro (34,8% v.d. totale omzet) aan de 28 Top klinische ziekenhuizen en 9.153 miljoen euro (40.1% v.d. totale omzet) aan de 81 basisziekenhuizen.

Dus grosso modo gaat wel 40% van de totale omzet op aan de BASIS ziekenhuizen tov slechts 25% aan de UMC's......

Maar wat betekent dat nu voor bestuurders? Moet nu de bezuiniging worden gezocht bij een UMC of in een basis ziekenhuis....?

Het blijft goochelen met getallen. Als de patient er mar niet de dupe van wordt !

Top