ACTUEEL

Quantified self is vooralsnog voor eigengebruik

Gegevens die mensen over zichzelf verzamelen via de quantified-self-technologie delen dit nog niet veel. Ongeveer eenderde van de gebruikers deelt zijn of haar gegevens met anderen. Dit stelt Maarten den Braber, freelance adviseur op het gebied van quantified self.

Den Braber deed zijn uitspraken tijdens de derde web-tv uitzending van eHealth Experience die afgelopen donderdag 22 november op de Digitale Zorggids werd uitgezonden. Dit meldt Mednet vandaag.

Gezonder leven

Quantified Self is een van oorsprong Amerikaanse beweging die het meten van je dagelijks leven centraal stelt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van je mobiele telefoon. Door alles wat je doet te meten en te analyseren, is het mogelijk om verbeteringen in je leven aan te brengen en zo gezonder te worden. Door middel van mobiele apps is het mogelijk om bij te houden hoeveel iemand eet, hoeveel beweging een persoon heeft gehad of kan bijgehouden worden of iemand wel genoeg slaap heeft gehad.

Patronen

In de uitzending ging Den Braber verder in op quantified self, ook wel sensortechnologie genoemd. Een voorbeeld is een bloeddrukmeter die aangesloten kan worden op een iPhone. In de telefoon worden alle gegevens opgeslagen, zodat er patronen zichtbaar worden.

Ongeveer eenzesde van de Quantified zelf gebruikers deelt de gegevens met zorgverleners. Anderen delen de gegevens met familie of vrienden. Dit kan ook nuttig zijn, stelt Martijn de Groot, van het nieuw opgerichte Quantified Self Institute, dat verbonden is aan de Hanzehogeschool in Groningen. "Door gegevens over bijvoorbeeld je gewichtsverlies te delen, kun je verder gemotiveerd raken om door te gaan."

Sensortechnieken

Het Quantified Self Institute, dat eind september werd opgericht, doet onderzoek naar de effecten van sensortechnieken. Het bekijkt welke technologie al beschikbaar is, wat er nog nodig is, hoe valide de techniek is en wat de effectiviteit is.

Webtv

De uitzending over Quantified Self was de derde webtv uitzending in een serie van vier. De eerste aflevering ging over de impact van eHealth op zowel zorgverlener als zorgconsument. In de tweede aflevering stond mobile health in de online hulpverlening centraal. De uitzendingen zijn nog terug te zien op de Digitale Zorggids. De laatste aflevering van eHealth Experience wordt op 13 december 2012 om 20.30 uur uitgezonden.

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top