ACTUEEL

Kennis- en adviescentra in de bres voor ouderenzorg

De kennis- en adviesorganisaties in de langdurende (ouderen)zorg Vilans, TNO Management Consultants, CBO en CC zorgadviseurs slaan de handen ineen. Zij willen samen zorgorganisaties helpen in het veranderende landschap van de ouderenzorg. Zij bundelen deskundigheid en ervaring en ontwikkelen samen het nieuwe verbeterprogramma Productive Care.

De ouderenzorg van morgen vraagt nieuwe hulpvormen, betoogde bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van zorg (VU) en Vilans-bestuurder Henk Nies vorige week in zijn inaugurale rede. De Nederlandse ouderenzorg is kwalitatief goed, maar relatief duur. De regering kiest voor een kleiner collectief gefinancierd pakket. Zorg en wonen worden gescheiden en op de uitgaven wordt gekort. Klanten zijn mondiger, kwaliteit van leven wordt het uitgangspunt en medewerkers willen meer ruimte voor professionele verantwoordelijkheid. Het is aan de sector een passend antwoord te vinden.

Productive Care

Productive Care is het antwoord, aldus de samenwerkingspartners die zich in een stichting hebben georganiseerd. “Productive Care is een programma dat op meerdere terreinen resultaat heeft” stellen zij. “De kwaliteit en veiligheid van zorg verbetert, er komt meer aandacht voor cliënten, medewerkers vinden meer voldoening in hun werk en de effectiviteit neemt aantoonbaar toe. De medewerkers en teamleiders bepalen zelf de inhoud, kiezen hun werkwijzen en realiseren zelf de verbeteringen. Het programma gidst hen daarin en maakt hen trots op het resultaat.”

Intramurale verpleeghuiszorg

Productive Care richt zich vooralsnog op de intramurale verpleeghuiszorg. Het programma is onder andere gebaseerd op lean management, een aanpak van bewezen waarde. De aanpak is ontleend aan het NHS Institute for Innovation and Improvement in Engeland, een van de grootste ontwikkelinstituten ter wereld voor het continu verbeteren in de zorg. Met het NHS Institute wordt bij de ontwikkeling van Productive Care samengewerkt.

Het programma is klaar om getest te worden in de intramurale verpleeghuissector. Eind januari presenteren de samenwerkingspartners het aan geïnteresseerde bestuurders.

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wolthuis

3 december 2012

Ik meende dat Buurtzorg ook zo'n dergelijk concept is?
Wordt er op deze manier weer meerdere organisaties met hetzelfde doel gecreeerd?

Top