ACTUEEL

VVD op bres voor onderzoek kindermishandeling

De VVD gaat zich maandag in de Tweede Kamer hardmaken voor de forensische letseldiagnostiek bij kinderen. De liberalen willen dat het geld dat er nu is voor medisch onderzoek naar mogelijke kindermishandeling structureel in de begroting komt te staan.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zal er maandag voor pleiten tijdens een Kamerdebat over de jeugdzorg met de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie). Voor dit en volgend jaar is 1 miljoen euro beschikbaar, maar Van der Burg vreest dat het budget verdwijnt in 2014. De zogeheten forensische-medische pediatrie wordt ingezet bij vermoedens van kindermishandeling.

Diagnose

Gespecialiseerde artsen, van wie er op het moment zeven zijn in Nederland, kunnen objectief vaststellen of er al dan niet sprake is geweest van mishandeling van het kind. Zij kunnen het met hun expertise herkennen als een kind met een brandblaar geen heet water over zich heeft heeft gehad, maar eigenlijk een strijkbout tegen het been heeft gekregen.

Andersom is het volgens Van der Burg ook van groot belang dat als één van de ouders in een vechtscheiding beschuldigd wordt van mishandeling, een arts dan kan vaststellen of er ook daadwerkelijk sprake was van mishandeling of dat het kind om andere redenen letsel heeft.

Veilige situatie

"Dit is expertise die snel beschikbaar moet blijven omdat het veel ellende kan voorkomen", zegt Van der Burg. Enerzijds voorkomt een goede diagnose dat een kind teruggaat naar een onveilige situatie en anderszins dat een ouder valselijk wordt beschuldigd.

Van der Burg zal maandag ook opnieuw aandringen op een 'demedicalisering' van de jeugd. Kinderen met een probleem of afwijkend gedrag moeten in haar ogen minder vaak automatisch medicijnen krijgen voorgeschreven. De Kamer nam hierover eerder een motie aan, maar die is niet opgenomen in een nieuw wetsvoorstel voor de jeugdzorg.

Medicijngebruik

De toename in het medicijngebruik voor kinderen is voor de VVD een onwenselijke trend. "Iedereen heeft wel wat. Je moet zorgen dat problemen waar het kan met lichte ondersteuning worden opgelost en niet elk kind een pilletje geven en een probleem aanpraten."(ANP)

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top