ACTUEEL

Doseringsfout chemo treft 14 patiënten Emmen

Veertien kankerpatiënten hebben in het Scheper Ziekenhuis in Emmen drie jaar lang een anderhalf keer te hoge dosering chemotherapie ontvangen door een fout in de ziekenhuisapotheek. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Rekenfout

Het gaat om relatief jonge patiënten die voor de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfklierkanker, werden behandeld met het middel Bleomycine. Bij het omrekenen van de doses sinds september 2008 fouten gemaakt. De ziekenhuisapotheek kwam tot deze ontdekking toen ze van leverancier wisselde.

Schade

De maximale dosis die een mens kan hebben is nooit overschreden zegt ziekenhuisdirecteur Maarten Andriessen in de krant. "Het is moeilijk te zeggen of er bijwerkingen komen van een te hoge dosis. We kunnen niet uitsluiten dat patiënten schade ondervonden hebben." Het ziekenhuisbestuur heeft zijn 'oprechte excuses' aangeboden.

Het Scheper Ziekenhuis heeft de fout gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de getroffen patiënten ingelicht. Drie van de patiënten eisen schadevergoeding.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top