ACTUEEL

Drie centra kinderhartchirurgie gaan sluiten

De centra voor kinderhartchirurgie in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam gaan dicht. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) volgt met dit besluit een advies van een staatscommissie die hij had ingesteld. Met concentratie van de kinderhartchirurgie kan betere kwaliteit geleverd worden.

Centra die open blijven

De centra in het Leids Universitair Medisch Centrum Leiden, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen mogen openblijven, vindt de commissie. Daar zit op dit moment de beste kinderhartchirurgie, vindt de commissie onder voorzitterschap van gepensioneerd hoogleraar cardiologie Henk Lie.

Minimaal 350 operaties

De hartchirurgie dient volgens de commissie-Lie, genoemd naar de voorzitter gepensioneerd hoogleraar cardiologie Henk Lie, geconcentreerd te worden in een klein aantal centra. “Onderzoek wijst uit dat een centrum minimaal 350 operaties per jaar moet uitvoeren om een minimum aan kwaliteit te bieden”, stelt Lie. “Als we drie centra openhouden, halen zij die norm met gemak. Als we vier centra zouden openhouden, halen ze die norm net, en dat vinden we niet wenselijk. Het belang van de patiënt moet voorop staan.”

Beste kwaliteit

Volgens Lie heeft de commissie gekozen voor de centra die de beste kwaliteit leveren. Studies geven aan dat er een link is tussen de hoeveelheid operaties die een medisch specialist uitvoert en de kwaliteit van het resultaat. Hoe meer operaties, hoe minder fouten.

Hogere sterftecijfers

De centra voor kinderhartchirurgie in Nijmegen en Utrecht hebben in april besloten te fuseren. Het Nijmeegse centrum kwam in het verleden negatief in de publiciteit , omdat het sterftecijfers onder kinderen er hoger zou zijn dan gemiddeld. Televisieprogramma Zembla meldde dat per honderd geopereerde kinderen twee tot zes patiënten meer stierven dan bij andere centra. Volgens Lie oordeelt de commissie dat zelfs na een fusie de kwaliteit van de twee centra niet voldoende zou zijn.

Utrecht en Nijmegen protesteren

Het UMC Utrecht zegt het niet eens te zijn met het advies van de commissie. Een evenwichtige spreiding van het aantal centra over Nederland wordt volgens een woordvoerster verstoord als de centra Nijmegen, Utrecht en Amsterdam moeten sluiten. Volgens het ziekenhuis zou een fusie met het hartcentrum van Nijmegen wel degelijk een belangrijke kwaliteitsimpuls betekenen. Het Amsterdamse AMC-ziekenhuis beraadt zich nog op een reactie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top