ACTUEEL

Huisarts berispt na miskleun Mexicaanse griep

Een huisarts uit Nijmegen heeft een berisping gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle. Ze sloeg de plank mis toen ze een ernstig benauwde jongen van elf jaar tijdens haar avonddienst op een huisartsenpost in Nijmegen trof, meldt MedNet.

Haar diagnose luidde hyperventilatie. De moeder van de jongen trof haar zoon de volgende dag dood in bed aan. Er was sprake van dubbelzijdige pneumonie door de Mexicaanse griep. De ouders bezochten in december 2010 de huisartsenpost omdat hun zoon ernstig benauwd en kortademig was en boven de veertig graden koorts had.

Angst  

Het tuchtcollege oordeelt dat de arts niet had mogen volstaan met haar conclusie van hyperventilatie bij een overigens gezonde jongen. De angst van de jongen dat zijn keel dicht zou gaan zitten is door de huisarts ten onrechte opgevat als een signaal van psychische spanning.

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL en IEU-Alliance

17 december 2012

Skipr redactie schaam je voor deze respectloze titel: er is een jongetje van 11 jaar overleden door een vermijdbare medische fout van een Nijmeegse huisarts.
Hoe kun je bij ernstige benauwdheid een dubbelzijdige longontsteking missen?
Corrigeer de titel svp per direct uit respect voor de 11 jarige jongen en zijn familie!
Overigens is het tevens respectloos om als tuchtcollege slechts een berisping op te leggen bij de vermijdbare dood van een kind: een opgeheven vingertje .....

Anoniem

18 december 2012

Een berisping is een aanfluiting; het wordt tijd dat dit soort artsen nog langer wordt verboden de geneeskunde te bedrijven. Hoge koorts en hyperventilatie, uit welk homeopathisch tijdschrift heeft deze arts dat gelezen?

Anoniem

19 december 2012

Mexicaanse griep veroorzaakt geen longontsteking!

Jansse

2 januari 2013

Het doet me denken aan de gang van zaken omtrent ons zoontje bij dezelfde HAP enkele jaren geleden. De patienten zover mogelijk afhouden en (standaard veronderstelde) verontruste ouders "geruststellen" is het devies. Leve het protocol. Als dat niet lukt overschakelen op onbeschoftheden (triage). Gaat het verwijtbaar fout ? Maak je geen zorgen, er wacht een weelde aan fluwelen ontsnappingsroutes voor je als arts, wie maakt je wat ? Niemand. Zeker niet patient nummer zoveel. Inderdaad, Sophie, de titel "miskleun'" is symptomatisch voor het diep ingebed disrespect jegens patient in grote delen van de sector. Zorgverleners.

Top