ACTUEEL

Verdachte sterfte Ruwaard breidt zich uit

Verdachte sterfte Ruwaard breidt zich uit

In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn niet alleen op de afdeling cardiologie patiënten mogelijk onnodig gestorven, maar ook op andere afdelingen. Dat heeft Nieuwsuur dinsdagavond gemeld op basis van een vertrouwelijk rapport dat in handen is van het actualiteitenprogramma.

Van de 51 in het onderzoeksrapport onderzochte sterfgevallen is bij elf 11 patiënten mogelijk sprake van vermijdbare sterfte. Daarbij is in meer dan twintig gevallen morfine toegediend, waarna een groot deel van de patiënten binnen één a twee dagen kwam te overlijden. Ook maakt het rapport melding van slechte communicatie over de overdracht van patiënten binnen het ziekenhuis.

Brief

Tot nu toe werd de hoge sterfte in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in de media toegeschreven aan de afdeling cardiologie. Het vertrouwelijke rapport waar Nieuwsuur over bericht, wekt de indruk dat het ook op de longafdeling, de intensive  care en de afdeling interne geneeskunde niet pluis was. In een brief aan de raad van bestuur stellen de cardiologen dat minstens zes van de elf verdachte sterfgevallen niet op de afdeling cardiologie plaats vonden, maar op andere afdelingen.

Strafbaar

In Nieuwsuur noemt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate de uitkomsten van het rapport “schokkend”. Het toedienen van morfine om mensen te laten sterven is volgens Legemaate zelfs strafbaar. "Als er sprake is van actieve levensbeëindiging dan hebben we daar de euthanasiewetgeving voor en andere middelen dan morfine", aldus Legemaate. Ook hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein spreekt van “een zeer ernstige situatie”.

Onderzoeksraad

Om schoon schip te maken laat het Ruwaard van Putten momenteel alle 800 sterfgevallen vanaf 2010 onderzoeken door een externe onderzoekscommissie onder leiding van internist Sven Danner van het VUmc. Volgens interim-bestuurder Gerrit-Jan van Zoelen laat het ziekenhuis daarmee zien dat het ziekenhuis er rekening mee houdt dat de problemen mogelijk verder reiken dan de afdeling cardiologie. Hartpatiënten Nederland heeft niettemin geen vertrouwen in de commissie-Danner. Samen met letselschade advocaat Rob Vermeeren gaat de patiëntenvereniging daarom donderdag in een gesprek een beroep doen op de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Heropening

Ook hoogleraar Klein heeft kritiek. Hij vindt de vijf tot zes maanden die de commissie denkt nodig te hebben te lang gezien het ernstig geschonden vertrouwen in het ziekenhuis. Klein plaatst ook vraagtekens bij de snelle heropening van de afdeling cardiologie in januari. Volgens Ruwaard-bestuurder Van Zoelen gebeurt een en ander op basis van een gedegen plan van aanpak dat nauwlettend wordt gevolgd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC). Daarnaast behandelt de afdeling voorlopig niet meer dan 60 tot 120 patiënten per week.

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL en IEU-Alliance

19 december 2012

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Vanwege herhaalde aanvallen op personen, heeft Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid afgesloten voor deze gebruiker.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 19-12-2012 11:21.

Anoniem

19 december 2012

Onzin, dat een onderzoek 6 maanden duurt en het IGZ ( een der slechts funktionerende afdelingen in nederland ) en de NVVC ( die 4 jaar geleden bij een visitatie een dikke voldoende gaf aan de afdeli9ng cardiologie, welek nu totaal niet meer zou funktioneren, over slapen gesproken ) toekijken. Een krt gedegen onderzoek met voldoende experts geeft de juiste oplossing voor het ziekenhuis en mogelijk berkstelligt de raad van veiligheid dat. Ik zou mijn hond nog niet in dit ziekenhuis laten opnemen met zo'n raad ven toezicht,

Anoniem

20 december 2012

ik heb er 5 jaar gewerkt en 90% van mijn toenmalige collegae waren prima dokters. Het bestuur was in de jaren 90 wel bijzonder slecht, de tussenlaag managers was incompetent en had geen feeling met het primair proces. Binnen de medische staf was er altijd gedoe over geld, de diverse stafvoorzitters waren intriganten. Ik heb toen mijn biezen maar gepakt en ben in loondienst gaan werken, het was daar niet veel anders, heb na 10 jaar weer besloten het elders te proberen . Ben begonnen in wat het AD en Elsevier "een van de beste ziekenhuizen noemden", weer dezelfde ellende.
Ben inmiddels 20 jaar verder, hou van mijn werk en van mijn patienten en ondersteunend personeel, wat werken we soms toch hard en wat doen we ongelooflijk veel voor weinig geld echter ik ontwijk elke vergadering met managers, ga niet meer naar stafvergaderingen ( lees wel alle notulen), zit niet meer in commissies, lunch met mijn verpleegkundigen en secretaresse, lever geen commentaar op niemand, vul geen vms rotzooi in of mip formulieren. Ik ben gewoon klaar met die kant van het ziekenhuis, het werkt demotiverend en maakt mij een slechte dokter.
Ik ben er inmiddels wel achter dat de ziekenhuiscultuur in Nederland verziekt is, we moeten gewoon terug naar kleine ziekenhuizen, waar er gewoon een hoofdzuster en een hoofdhgeneesheer is, waar dokters zelf hun patienten zien , er geen functiedifferentiatie is, patienten 24 uur per dag door hun specialist worden gezien en er weer gewoon betaald wordt voor een goede prestatie..

Reehorst

21 januari 2013

Na alle negatieve geluiden over Ruwaard van Putten ziekenhuis wil ik u het volgende meedelen:

In 1995 werd ik na een auto-ongeval opgenomen in uw ziekenhuis. Ik had een tibia-plateaubreuk rechterknie. Ik werd geopereerd door dr. Beker en ten Cate. Dankzij hun vakkundig ingrijpen heb ik jarenlang kunnen werken en studeren zonder al te veel pijn. Vorig jaar kreeg ik helaas een 2e auto-ongeluk en kreeg de knie een flinke tik. Gezien de felle pijn stelde ik me op advies van diversen in verbinding met van Weel-Bethesda. De aldaar aanwezige orthopeed was er één van het soort God op aarde en ramde zonder waarschuwing tot 4x maal toe ( in 5 weken) een injectie in de knie. Dit werkte korte tijd. Vanaf oktober kon ik me helaas niet meer vrij bewegen en moest dit voortaan doen met behulp van krukken. Ineens kwam ik op het lumineuze idee terug te keren naar Ruwaard van Puttenwaar ik destijds uitstekend en bekwaam werd geholpen. Deze maal kwam ik terecht bij dr. E.M. Nelissen. Deze wist me te vertellen dat ik een nieuwe knie nodig had. Eden uitstekende keuze al was het organiseren wat betreft de afstand. Op 28/12 werd ik op genomen en 31/12 mocht ik naar huis. Mijn compliment geldt voor alle werknemers en artsen waarmee ik in aanraking kwam, van portier, schoonmaaksters, dames van de opname, voedingsassistenten, verpleegkundigen, alle mensen op de ok, de fysio en natuurlijk dr. Nelissen. Als ik iemand vergeet sorry daarvoor, dat is niet mijn bedoeling. Als ik een cijfer moest geven gaf ik een vette 10. Hoger kan het niet anders was het cijfer een 11. Ik hoop dat velen het vertrouwen weer hervinden in de medewerkers van Ruwaard, een ziekenhuis met werkende mensen dat volledig werd afgebrand door de pers. Ik probeer nogmaals een positief in de media te krijgen, maar ik kan het niet garanderen. Mogelijk wilt u een kopie van deze mail zenden naar de verzorgenden van afd. 1E, ik lag op kamer 184. en een kopie naar de Raad van Bestuur.

Ik wens ieder het goede voor de toekomst en dank voor alle zorgen

drs. J. Reehorst

Van de Leck de Clerqplein 7

4696 BZ Stavenisse

reehorst@zeelandnet.nl

tel.0166662904

Top