ACTUEEL

Schippers wil gewoon door met LSP

Ondanks de vele vragen die er zijn over het opslaan van medische gegevens in het nieuwe Landelijk Schakelpunt (LSP, voorheen het EPD) voelt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) er niets voor om pas op de plaats te maken met het nieuwe systeem.

Schippers stelde donderdag in overleg met de Tweede Kamer dat de onduidelijkheid rond het LSP eigenlijk geldt voor alle elektronische systemen. Het LSP kan wat haar betreft per 1 januari starten in Twente en Nijmegen. Ook al omdat het volgens haar een illusie is te denken dat de medische gegevens in de andere systemen wel veilig zijn. “We hebben nu een huifkar, ik hoop naar een Opel te gaan en ooit bij een Rolls Royce te eindigen'', aldus de bewindsvrouw.

Twijfels

In het LSP komen medische gegevens die huisartsen, huisartsposten en apotheken vervolgens kunnen raadplegen. Onder meer SP en PVV hebben grote twijfels over de veiligheid van het nieuwe systeem en vrezen dat hackers ervoor kunnen zorgen dat medische gegevens op straat komen te liggen.

Privacy

Ook Schippers wil dat de gegevens zo veilig mogelijk worden opgeslagen en beheerd. Nog voor de kerst stuurt ze de Kamer het voorstel waarmee ze de regels rond beveiliging en privacy van het LSP wil aanscherpen. “Zodra de wet is aangenomen, moet iedereen hier aan voldoen. Het LSP is een van de vele systemen die nog niet landelijk werkt. Het is echt onmogelijk om het LSP, dat volgens het College Bescherming Persoonsgegevens voldoet en vooruitloopt op de nieuwe normen, uit de lucht te halen en andere systemen die nog niet aan de nieuwe eisen voldoen te laten doorgaan.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top