ACTUEEL

Plastisch chirurgen tellen meer vuurwerkslachtoffers

Het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel is afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat constateert de beroepsvereniging van plastisch chirurgen NVPC op basis van een rondgang langs de afdelingen Spoedeisende hulp.

Plastisch chirurgen opereerden rond de jaarwisseling ruim 40 vuurwerkslachtoffers met ernstige verwondingen. Vorig jaar waren dat er rond de 25. Het ging daarbij met name om handletsels, verwondingen in het gelaat en brandwonden. Negen handen werden gedeeltelijk en vijf handen werden volledig geamputeerd.

Minderjarig

Volgens de plastisch chirurgen laat de rondgang slechts het topje van de ijsberg zien. Alleen de ernstigste gevallen zijn geregistreerd. De slachtoffers zijn net als vorig jaar zonder uitzondering man. Wat verder opvalt is dat bijna de helft van hen minderjarig is.

Illegaal vuurwerk

Een ander opvallend gegeven is dat 64 procent van de letsels het gevolg is van een incident met illegaal vuurwerk. In de aanloop naar de jaarwisseling waarschuwden de plastisch chirurgen al voor een groter aantal slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel in vergelijking tot voorgaande jaren. “Met name illegaal vuurwerk blijkt onvoorspelbaar en daardoor extra gevaarlijk”, stelt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar.

Aanscherping

De NVPC bepleit op basis van de getallen voor meer aandacht voor het gevaar van (illegaal) vuurwerk en een aanscherping van de controles, zeker nu de Rijksoverheid gestopt is met vuurwerkvoorlichting.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top