ACTUEEL

Schippers mocht subsidie Stivoro stopzetten

Minister Schippers hoeft Stivoro geen subsidie meer te geven voor tabaksontmoediging. Dat heeft de Raad van State beslist.

"Schippers heeft de vrijheid om keuzes te maken binnen bepaalde grenzen. De Raad van State beoordeelt of deze grenzen overschreden worden en dat is hier niet het geval", legde een woordvoerster van de Raad van State woensdag uit. "Wij zien geen aanleiding om het belang van Stivoro zwaarder te laten wegen dan dat van de minister.'"

Gebundeld

Stivoro vond de termijn waarop de subsidie werd afgebouwd te kort. De anti-rookorganisatie kreeg sinds 1974 subsidie om tabaksgebruik te ontmoedigen in Nederland. De minister wil dat tabaks-, alcohol- en drugspreventie gebundeld wordt in één instituut, het Trimbos-instituut. Volgens de Raad van State heeft Stivoro voldoende gelegenheid gehad om de kennis die intern aanwezig is goed over te dragen aan het Trimbos-instituut.

Ook is de termijn waarop de subsidie is afgebouwd volgens de Raad van State lang genoeg om ontslagprocedures van medewerkers af te ronden.

Kennis

Stivoro krijgt overigens ook subsidie van KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. De organisatie blijft dus bestaan, maar wordt kleiner, zowel wat betreft personeel als wat betreft taakgebied. De publieksvoorlichting verdwijnt. Wel blijft de organisatie aan organisaties, beleidsmakers, zorgprofessionals en de politiek kennis leveren over rookbeleid en rookgewoontes.

"Geen verrassing", noemt een woordvoerder van het Longfonds (voorheen Astma Fonds) de uitspraak van de Raad van State. "We wisten dat dit er aan zat te komen en zijn vorig jaar al begonnen met het overnemen van taken van Stivoro."

Trimbos

Stivoro is in 1974 opgericht door het Longfonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. "Delen van Stivoro worden nu ondergebracht in het Trimbos-instituut. Een betere plek voor verslavingshulp kan je niet hebben. En de voorlichtingswerkzaamheden worden door de drie stichtingen opgepakt", aldus de woordvoerder. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Keijzer

26 januari 2013

Ik loop voor de colecte van het long fonds ik wist alleen niet dat het colecte geld ook besteed werd aan de stichting stivoro ik vind dit schandalig en stop mijn inzet .en ben het met minister schippers eens dat in deze slechte tijde de subsidie stopt en hoop dat ze dit geld aan wetenschappelijk onderzoek gaat besteden.met vriendelijke groet ron keijzer

Top