ACTUEEL

Kabinet zet in op zelfredzaamheid in zorg

Via het internet spullen kopen, reizen boeken of informatie vergaren: heel veel mensen doen het. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat het net zo gewoon wordt om het internet te gebruiken in de zorg. In de vrijdag gepresenteerde gezamenlijke visie op de zorg geven Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn aan dat zij vaart willen maken met technische toepassingen die mensen kunnen helpen om zelfredzaam te blijven.

Ook zou online een medische vraag stellen, een afspraak maken of therapie volgen gewoon moeten worden. “Waarom moeten we naar het ziekenhuis voor een test die ook prima vanuit huis gedaan kan worden? Waarom kan ik mijn huisarts niet via internet bereiken? Waarom heb ik een CIZ-indicatie terwijl mijn wijkverpleegkundige veel beter weet wat nodig is?”, schrijft de bewindsvrouw.

Inzet technologie

Door meer technologie toe te passen in de gezondheidszorg krijgen ook zieken meer kans mee te blijven doen in de samenleving. Schippers wil de komende jaren dan ook ruim baan geven aan arbeids- en kostenbesparende technologieën als e-health: “Zo kunnen we bij een toenemende vraag naar zorg een verschraling ervan voorkomen”.

Mens centraal

Van Rijn geeft aan dat het er hem om gaat dat de mens centraal komt te staan bij de veranderingen in de langdurige zorg en niet het systeem. Hij benadrukt dat de overheid er altijd moet zijn voor mensen die zwaardere zorg nodig hebben of die geen beroep op hun omgeving kunnen doen. “Wij laten niemand los. Wie niet meer in zijn eigen omgeving kan wonen, zal altijd verzekerd zijn van zorg. Daarvoor willen we goede zorg in een instelling waarborgen. Door op die manier te kijken, wordt er meer een beroep gedaan op de eigen kracht van mensen en hun gemeenschappen.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Heemstra ZorgSteedsBeter

11 februari 2013

Van harte sluiten wij ons aan bij deze oproep, zij het met als vertrekpunt: betere zorg met minder verspilling. Door vanuit patientenbelang stapsgewijs alle 'zorg-stappen' na te lopen kom je als zorgverlener talloze mogelijkheden tegen om zelfredzaam nieuwe technologieen in te zetten én veel verspilling weg te werken. Verspillig vooral buiten (!) de feitelijke zorgverlening, zoals een CIZ-indicatie, waar de minister illustratief op wijst. Kostenbesparing is dan een resultaat van deze benadering. Onze oproep: neem kostenbesparing evenwel niet als vertrekpunt. Dat introduceert namelijk juist verspilling, namelijk suboptimale kwaliteit en consessies aan strak sturen op patientenbelang. Dat leidt onbedoeld juist alsnog tot kostenverhoging!

Top