ACTUEEL

Nieuwe kliniek voor gevaarlijke vorm van tbc

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) neemt begin maart de vernieuwe tbc-kliniek in Haren in gebruik. In het bijzondere centrum, het enige in zijn soort in Nederland, kunnen meer patiënten met een resistente of besmettelijke vorm van tuberculose op een betere manier worden opgevangen. Want de aandoening wordt steeds hardnekkiger en het gevaar van besmetting groter. Sommige patiënten moeten er maandenlang blijven.

Wereldwijd 2 miljoen slachtoffers

Tuberculose, dat vooral bekend staat als een longziekte maar ook andere organen als de lymfeklieren en de hersenen kan aantasten, vormt een toenemend gezondheidsrisico. Wereldwijd maakt de ziekte jaarlijks zo’n 2 miljoen slachtoffers, vooral in ontwikkelingslanden. In het Westen leek de ziekte decennia lang uitgebannen. Tbc was met de gangbare antibiotica goed te behandelen, maar deskundigen waarschuwen al enkele jaren voor steeds resistentere vormen die een permanent gevaar voor de volksgezondheid zijn. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 1000 tbc-besmettingen voor, bijna de helft ervan in de vier grote steden. De meeste patiënten zijn buitenlanders of mensen met een alcohol- of drugsverslaving, vaak in combinatie met een psychiatrische aandoening.

Ziekenhuizen niet goed toegerust

Reguliere ziekenhuizen hebben weinig ervaring als een normale kuur met antibiotica niet aanslaat. Omdat die patiënten wel anderen kunnen besmetten en dan moeten worden geïsoleerd, is speciale medicatie en opvang noodzakelijk. Dat duurt vaak maanden, omdat de medicatie heel goed moet worden ingesteld. De medicijnen hebben nogal wat bijwerkingen, zoals doofheid, nier- en leverproblemen en bloedarmoede. In de speciale kliniek wordt de medicatie zo gedoseerd dat die effectief is met zo weinig mogelijk bijwerkingen. Dat kan lang duren, vaak maanden achtereen. Eén patiënt heeft ruim een jaar in het tbc-centrum door moeten brengen.

Open en gesloten afdeling

Het tbc-centrum van het UMCG heeft een open en een gesloten afdeling. Op de gesloten afdeling verblijven patiënten die een besmettelijke vorm van tbc hebben. Zij mogen die alleen verlaten onder begeleiding van personeel en met mondkapje (de ziekte wordt verspreid door het inademen van kleine, in de lucht zwevende tuberculosebacteriën). Sommigen, vaak gaat het dan om mensen met een psychiatrische ziekte of een verslaving, worden opgenomen met een gerechtelijk bevel. Voor hen is er in het tbc-centrum ook bewaking.

Opening tbc-kliniek op 8 maart

De nieuwe tbc-kliniek wordt op 8 maart officieel geopend door de Groningse commissaris van de Koningin Max van den Berg en Jos Aartsen, voorzitter van de raad van bestuur van het UMCG. Daarna gaat het centrum op slot en krijgt niemand het meer, behalve patiënten, van binnen te zien.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

kuppens

18 februari 2013

en artsen en verplegenden hoop ik, of krijgen we russische toestanden? resistente onbehandelbare tbc patienten opsluiten en laten verkommeren?

Top