ACTUEEL

Meander stimuleert kankerpatiënten te bewegen

Het Meander Medisch Centrum biedt patiënten die voor kanker worden behandeld een beweegadvies aan: Meander Move. Regelmatig bewegen kan het aantal bijwerkingen verminderen en versnelt het herstel na een operatie, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Bij de behandeling van kanker kunnen patiënten last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies, waardoor veel patiënten geneigd zijn om rust te nemen. Daarom stimuleert het ziekenhuis hen via een programma meer te bewegen onder professionele begeleiding van het ziekenhuis. Het beweegadvies is ontwikkeld door het Integraal Kankercentrum Amsterdam.

Beweegadvies

Patiënten kunnen het zelf thuis uitvoeren in hun eigen omgeving en op tijden dat het hen schikt. Fysiotherapeut Jeroen de Zeeuw: “De patiënt kiest een activiteit die bij hem past en die hij prettig vindt, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Dat maakt het makkelijker om de activiteit vol te houden. De bedoeling is om uiteindelijk vier tot zes keer per week een half uur lang stevig te bewegen.”

De oncologieverpleegkundigen van Meander Medisch Centrum geven de patiënt uitleg over de mogelijke vormen en intensiteit van bewegen, passend bij de persoonlijke situatie. Patiënten krijgen een instructieboekje en dagboek mee. Op de momenten dat de patiënt voor behandeling in het ziekenhuis komt, bespreekt de patiënt samen met de verpleegkundige aan de hand van het ingevulde dagboek zijn/haar ervaringen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 februari 2013

Heel goed initiatief.
In Groningen heeft MC Zuid ook een fit programma voor kankerpatiënten, dat heet Fit op weg. Het helpt!!!!!

Anneke Palsma

25 februari 2013

Prima initiatief. De Stichting Tegenkracht (http://www.tegenkracht.nl) biedt het sportplan op maat aan voor kankerpatiënten. Aan de stichting Tegenkracht zijn verschillende disciplines verbonden.

Top