ACTUEEL

Tevreden patiënt schenk JBZ 50.000 euro

Tevreden patiënt schenk JBZ 50.000 euro

De familie van een tevreden patiënt heeft 50.000 geschonken aan de maatschap Urologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De maatschap gebruikt de gift voor de aanschaf van een 3D navigatiesysteem waarmee tumoren in de prostaat beter op te sporen zijn.

‘We zijn de familie zeer dankbaar voor de gulle gift die deze innovatie in de zorg mogelijk maakt’, aldus Bart Schrier, de behandelend uroloog. Ziekenhuis Amstelland en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn volgens hem de enige ziekenhuizen In Nederland die over het systeem beschikken. De maatschap Urologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is naar eigen zeggen de eerste in Nederland die een 3D navigatiesysteem koppelt aan echoapparatuur.

Meetapparatuur

Schrier: “Door het driedimensionale beeld dat we met dit systeem krijgen, is beter zichtbaar waar we de biopten moeten nemen en de kans dat we tumoren missen minder groot. Het is bovendien mogelijk te bepalen waar de tumor zich precies bevindt en hoe groot deze is. Op basis van deze gegevens bepaal je of je afwacht, opereert of bestraalt. In het geval van een operatie weet je precies waar de tumor zit en kun je veel gerichter te werk gaan.”

Om vast te stellen of er sprake is van prostaatkanker, worden in Nederland met behulp van echoapparatuur biopten uit de prostaat genomen. De echo-apparatuur geeft een eendimensionaal beeld van de prostaat. Dit maakt dat het lastig, zelfs voor zeer ervaren urologen, om op de juiste plaats biopten weg te nemen. Bij 1 op de 4 mannen wordt bij eerste onderzoek dan ook de diagnose prostaatkanker gemist en is vervolgonderzoek nodig.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Jaarlijks wordt er in Nederland bij meer dan 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. In meer dan 70% van de gevallen gaat het om mannen van 65+.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top