ACTUEEL

Verwachtingen rond telemonitoring komen niet uit

Telemonitoring bij hartfalen heeft minder effect op het kwaliteit van zorg, de werkdruk en het zelfmanagement van patiënten dan artsen en verpleegkundigen verwachten. Dit blijkt uit een enquête waarvan de resultaten zijn terug te vinden in de Journal of Medical Internet Research.

De enquête laat daarnaast zien dat telemonitoring bij hartfalen vooralsnog op beperkte schaal wordt ingezet. De meeste hartfalenpoli’s volgden niet meer dan tien tot vijftig patiënten op afstand. Opvallend is dat een derde van de poli’s geen vooropgestelde criteria had om te bepalen welke patiënten in aanmerking komen voor telemonitoring.

Profiel

De geënquêteerde poli’s vinden dan ook dat het profiel van patiënten die baat hebben bij de methode verder moet worden opgehelderd. Daarnaast bleek dat veel poli’s twijfels hadden over het gebruikte monitoringssysteem. Twintig poli’s gaven aan dat zij overwogen om een ander systeem te gaan gebruiken.

Starten

Van de 109 Nederlandse hartfalenpoli’s, die werden aangeschreven in het kader van de enquête, reageerden er 86. Meer dan een derde (31) gaf aan telemonitoring te gebruiken, nog eens twaalf hartfalenpoli’s gaven aan hier komend jaar mee te willen starten.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top