ACTUEEL

Vakbond stelt top Meavita hoofdelijk aansprakelijk

Vakbond Abvakabo FNV heeft de top van het op de fles gegane Meavita hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de ondergang van het thuiszorgconcern. Elf bestuursleden en toezichthouders, onder wie VVD-politicus Loek Hermans, moeten persoonlijk opdraaien voor de schade die hun wanbeleid heeft opgeleverd, stelde de vakbond dinsdag.

“Zij waren van alles op de hoogte, maar hebben niet ingegrepen. Toezichthouden is geen vrijblijvendheid. Degenen die verantwoordelijk zijn moeten ook instaan voor de consequenties”, aldus Arno van Deuzen, advocaat van Abvakabo.

Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Abvakabo sprak toen al van wanbeleid en ziet dit oordeel bevestigd in een conceptrapport van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam dat afgelopen weekend naar buiten kwam.

Welwillend

Meavita ontstond in 2007 uit een fusie van Meavita Den Haag, Thuiszorg Groningen, Sensire en Vitras CMD. De omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro. Met 100 duizend cliënten en 20 duizend werknemers was Meavita het grootste thuiszorgconcern van Nederland. Daarmee is de ondergang van de thuiszorggigant één van de grootste faillissementen uit de recente geschiedenis. De gevolgen voor medewerkers en klanten zijn niettemin relatief beperkt gebleven door de welwillende opstelling van de overheid bij de ontvlechting en doorstart.

Lees meer over het mislukte tv-avontuur van Meavita: 'Kunt u mij de weg naar Hilversum vertellen?' (ANP / Skipr)

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top