ACTUEEL

IGZ waarschuwt voor vervalste insulinenaalden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt insulinegebruikers voor vervalste injectienaaldjes van insulinepennen. Het gebruik van de 'nepnaalden' levert een risico op voor de gezondheid van de patiënten. Dat heeft IGZ zaterdag laten weten.

Vervalsingen voldoen niet aan kwaliteitseisen

De vervalsingen zijn nagemaakte naalden die erg lijken op NovoFine naalden. De originelen daarvan worden geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk B.V. Novo Nordisk liet zaterdag weten deze nepnaalden niet te produceren, die bovendien niet voldoen aan de kwaliteitseisen van het bedrijf.

Afwijkende verpakking

De valse naalden zitten in een Engelstalige verpakking, terwijl de originele naalden in Nederland in een Nederlandstalige verpakking zit. Verder ontbreekt de streepjescode en past de nagemaakte naald niet goed op de schroefdraad van het systeem waarmee insuline wordt toegediend.

200.000 nepnaalden in omloop

Volgens een woordvoerder van de IGZ zijn er in Nederland 200.000 nepnaalden in omloop gebracht. Waar de naalden vandaan komen is onduidelijk. De distributeur van de naalden, Mediq Direct, heeft de naalden gekocht bij een leverancier die ‘als betrouwbaar’ te boek stond. Volgens de IGZ leidt het spoor via een fabriek in Maleisië naar Iran. De IGZ onderzoekt de zaak.

Risico's nepnaalden

Volgens de IGZ hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan door de vervalste naalden. De naalden brengen wel risico mee, aldus de IGZ. De naald kan afbreken, de namaaknaald past niet altijd goed op het insulinetoedieningssysteem waardoor de insuline niet goed of niet in de juiste hoeveelheid kan worden toegediend. Verder kan de steriliteit niet worden gewaarborgd waardoor er mogelijk ongemak, irritatie en ontstekingsverschijnselen kunnen ontstaan.

Stappen tegen leverancier

De IGZ en Novo Nordisk adviseren mensen die twijfelen over hun naalden contact op te nemen met hun apotheek of leverancier. Novo Nordisk beraadt zich op stappen tegen medic Direct. En Medic Direct beraadt zich op haar beurt op stappen tegen de leverancier van wie de naalden werden gekocht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PrSIogMaxtvwzFsH

19 april 2013

Please keep thwroing these posts up they help tons.

Top