ACTUEEL

Rechter verklaart thuiszorgbeleid Emmen onwettig

De gemeente Emmen voldoet niet aan de regels bij het verstrekken van thuiszorg. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Een gehandicapte uit Emmen had een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen, omdat zij haar persoonsgebonden budget (pgb) terug wil voor thuishulp.

Compensatieplicht Wmo

De rechter is van oordeel dat de gemeente onvoldoende voldoet aan de compensatieplicht van de Wmo. De gemeente heeft per 1 januari de huishoudelijke hulp vervangen in algemene schoonmaakondersteuning. Daarbij is het aantal uren huishoudhulp verlaagd en zijn de persoonsgebonden budgetten afgeschaft. Hiermee wil de gemeente miljoenen besparen.

Individuele voorzieningen

De Emmense, die eerder al een individuele voorziening op grond van de Wmo toegekend had gekregen op basis van een recente  herindicatie, zou hiervoor een nieuwe een aanvraag moeten indienen. De gemeente heeft dit echter nergens duidelijk gemaakt. Bovendien heeft de gemeente haar een voorziening toegekend zonder te hebben onderzocht deze voor haar voldoet aan de compensatieplicht van de Wmo. "Uit niets blijkt dat deze toegekende voorziening schoonmaakondersteuning rekening houdt met de persoonskenmerken, de behoeften en met de capaciteit van eiseres om zelf in maatregelen te kunnen voorzien", stelt de rechter. Want pas nadat iemand een aanvraag voor een individuele voorziening heeft gedaan, verricht de gemeente hiernaar onderzoek naar en neemt pas nadien een besluit. Vanaf het moment dat zij de schoonmaakondersteuning heeft gekregen tot het moment dat op de aanvraag om een individuele voorziening is beslist, ontvangt de Emmese niet de hulp die ze nodig heeft.

Geschrapte hulp

De Emmense is geïndiceerd voor huishoudelijke hulp van vierenhalf uur voor lichte en zware huishoudelijke werkzaamheden en voor wasverzorging. De gemeente voorzag alleen in tweeënhalf uur schoonmaakwerk. In navolging van deze dame hebben eind januari veertig gehandicapten uit Emmen gezamenlijk een rechtszaak tegen de gemeente Emmen aangespannen, omdat zij hun persoonsgebonden budgetten (pgb) terug willen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top