ACTUEEL

Agentschap beoordeelt domperidon opnieuw

Het Europees Geneesmiddelenagentschap gaat het antibraakmiddel domperidon opnieuw beoordelen. Dat meldde het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb vrijdag. Relatief veel patiënten klagen namelijk over bijwerkingen, waaronder een hartstilstand.

Domperidon is in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Bij Lareb zijn sinds 2002 al 216 meldingen over het geneesmiddel binnengekomen. Eén melding kan meerdere bijwerkingen bevatten: in totaal zijn er 340 bijwerkingen doorgegeven. Bij 23 meldingen werden mogelijke hartproblemen gemeld.

Overleden

11 domperidon-gebruikers zijn overleden, al hoeft dat niet per se door het geneesmiddel te komen. In acht gevallen was er sprake van bijwerkingen aan het hart. Eén patiënt kreeg een hartinfarct, één persoon had hartfalen en zes gebruikers kregen een hartstilstand. Volgens Lareb is niet altijd uit te sluiten dat domperidon ook gebruikt kan zijn bij misselijkheid die samenhangt met een niet-herkend hartinfarct.

Bij de andere drie overleden patiënten waren geen hartproblemen. Het ging om een kind met aangeboren afwijkingen dat plotseling overleed, een vrouw van middelbare leeftijd met een overgevoeligsheidsreactie en een kind dat stierf als gevolg van braken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 april 2013

Tja, het blijft onduidelijk. De vragen die bij mij rijzen zijn: 1 is het gevaar meteen geweken als je stopt met het medicijn? 2 kan er blijvende of onherstelbare schade ontstaan aan het hart als je het gebruikt? 3 wanneer komt er uitsluitsel van dit onderzoek?

Top