ACTUEEL

Abvakabo wil 26.000 mensen thuiszorg omscholen

Het moet mogelijk zijn om 26.000 werknemers in de thuiszorg om te scholen en elders aan een andere baan te helpen. “Het wordt ongelooflijk moeilijk, maar dat willen we”, zei Abvakabovoorzitter Corrie van Brenk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Van Brenk onderhandelt met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over bezuinigingen in de thuiszorg. Volgens Brenk verdwijnt er in het laatste voorstel van Van Rijn 40 procent van het budget en daarmee 50.000 banen. Het is volgens haar niet realistisch om zoveel mensen van werk naar werk te begeleiden. Overigens stelt Van Rijn dat in zijn laatste bod 30.000 banen verdwijnen. Van Brenk houdt het dus op 50.000.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen het kabinet en de Abvakabo over een zorgakkoord liepen vrijdag stuk, maar werden zaterdag toch weer opgepakt, nadat de gehele FNV, inclusief de Abvakabo, instemde met het sociaal akkoord van anderhalve week geleden.

Alternatieven

Van Brenk stelt dat ze veel alternatieven heeft aangedragen voor de bezuinigingen van het kabinet, maar dat die steeds van tafel werden geveegd. Zij pleit voor overbruggingsmaatregelen en 'tijd kopen'. Dat kan onder meer door een deel van de winst van de zorgverzekeraars (1,4 miljard euro vorig jaar) terug te stoppen in de thuiszorg.

Van Brenk is lid van de PvdA, maar vindt dat het haar partij op het moment ontbreekt aan een “sociaal gezicht”. Volgens haar heeft de partij “ontzettend veel steken laten vallen” in de kabinetsformatie. Fatsoenlijke zorg is daarbij onder meer het kind van de rekening geworden. Op dit terrein zit de PvdA volgens haar “helemaal fout”. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 april 2013

Het geld dat verzekeraars hebben 'gevonden' is natuurlijk van hen zelf geworden. Zonder de fraude opsporingsdiensten van verzekeraars wisten we niet eens van dat geld af en hadden we vermoedens. Nu verzekeraars het bewezen hebben fraudegeld te zijn hebben de verzekeraars ook een buffer nodig om zich te weer te kunnen stellen tegen de talrijkre claims van specialisten en andere dokters wegens smaad en noem maar op wat de dames /heren al jaren elkaar ook aandoen aan juridisch geweld.
Dat geld behoort niet meegerekend te worden voor maatschappelijke dienstverlening als premieverlaging. Tenzij de verhoging van de premiegelden op voorstel van ondernemers in de zorg zijn gedaan. Dan moeten die ondernemers en artsen die voor hen werken worden aangeslagen voor de hoogte van de door hen veroorzaakte premieverhoging en dient ogenblikkelijk hun het beroep uitoefenen te worden verboden. Wie steelt gaat in de gewone burgerwereld immers ook de gevangenis in? Waarom specialisten dan niet?

Er staan genoeg jonge specialisten klaar om voor veel minder geld veel meer kwaliteit te leveren.

De zorg dient betaald te worden door de zorgvrager zelf. Tenzij het mensen betreft die geen zorg kunnen betalen.Maar zelfs verstandelijk gehandicapten hebben soms honderdduizenden euroos spaargeld! Waarom dat niet gebruiken? Of moet dat soms naar de familie bij overlijden?

JvdnBrink

22 april 2013

Ze mag dan PvdA zijn/lijken , ze wordt opgejut door een SP nee meer communistische achterban , dat is het probleem en tijd winnen wil zeggen , alles zo laten en dat zal niet kunnen

Opleidingsgelden ??? waarom alleen voor werknemers ook veel ZZP-ers worden getroffen door deze maatregel , zij moeten dus ook herschoold kunnen worden

Anoniem

22 april 2013

ZZPers hebben de crisis veroorzaakt. Ze wilden zo graag eigen baas zijn? Nou dat gaat dus niet. Werknemers moeten gekoesterd worden wantt ze zijn zeldzaam geworden door dit VVD kabinet die de PvdA heeft betoverd.
Inkomensafhankelijke premie ging ook al niet door, toen was er opeens wel geld te vinden premier schoothondje Mark Rutte?
ZZPers hebben de fraude in de zorg ingedragen. Hebben het klimaat op de werkvloer verpest door zich niet te conformeren aan bestaande geschreven en ongeschreven regels waardoor de politiek het ook niet meer kon sturen. Want juist ZZPers hebben sturing nodig vanwege hun volkomen asociale attitude op de werkvloer, met name in de ziekenhuizen. Weg met het verschijnsel ZZPer. Dan wordt de crisis weer opgelost als we allemaal gewoon werknemer worden die luisteren naar wat onze leidinggevenden ons vragen. Zij hebben de ervaring. Niet managers of andere vrije ondernemers. Dat zijn graaiers die het brood uit de mond stoten van de mensen die Nederland hebben opgebouwd.
Het moet afgelopen zijn met de onwettige praktijken van de ZZPers en gelukkig krijgen steeds meer ziekenhuizen door wat ze n huis hebben gehaald met ZZPers in het verleden. Asociale irritante werknemers die zelfs nog een grote mond opzetten tegen integere ziekenhuisbestuurders! Het is gewoon een grof schandaal!
Doe gewoon je werk en wees tevreden zou ik zeggen. Dan is heel het land morgen weer bestuurbaar want politici hebben het veels te zwaar dit moment en niemand die ze eens een schouderklopje geeft. Vooral ZZPers niet, geboren kankeraars zijn het.

Top