ACTUEEL

Benodigde steun voor zorgakkoord nog onzeker

Het kabinet heeft de steun van oppositiepartijen, die nodig is voor een meerderheid voor het zorgakkoord in de Eerste Kamer, nog niet binnen. De oppositie was woensdag kritisch over het akkoord dat minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) eerder op de dag sloten met werkgevers en werknemers in de zorg.

In het zorgakkoord staan afspraken over de hervormingen en besparingen in de zorg. De grootste vakbond in de sector, Abvakabo FNV, doet echter niet mee, omdat zo'n 50.000 werknemers in de zorg nu hun baan kwijtraken. Het kabinet sprak met de andere bonden en de werkgevers af dat personeel in de zorg al vanaf 2014 afziet van financiële extraatjes voor bijvoorbeeld bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren. Het eerder inleveren van loonruimte levert 1,1 miljard euro op.

Nullijn

Tegelijk is de nullijn voor werknemers in de zorg van tafel en zal die volgens Schippers ook niet terugkomen, mocht het kabinet in augustus toch extra moeten bezuinigen. Dit schiet wel een gat van ruim 1 miljard euro in de begrotingsplannen die het kabinet binnenkort naar Brussel stuurt om aan te tonen dat het overheidstekort in 2014 niet boven de 3 procent uitkomt.

Tevreden

In de Tweede Kamer waren VVD en PvdA tevreden over het zorgakkoord, maar steun van de regeringspartijen levert het kabinet nog geen meerderheid op in de Eerste Kamer. Daarvoor is een deel van de oppositie nodig. Vooral SP en PVV waren in een Kamerdebat zeer kritisch. CDA, D66 en de ChristenUnie waren milder, maar hadden ook aan het einde van het debat nog wel veel vragen en kanttekeningen. De SGP noemde het zorgakkoord een goede basis.

Brede steun

De Kamer houdt na het meireces een aantal hoorzittingen over het zorgakkoord en de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Pas daarna zal blijken of het kabinet ook kan rekenen op voldoende steun uit de oppositie om de plannen door de Senaat te slepen. FNV-voorzitter Ton Heerts deed woensdag een dringend beroep op de politiek om er alsnog voor te zorgen dat het zorgakkoord een zo breed mogelijke steun krijgt. Hij vindt het van groot belang dat ook wordt geluisterd naar de voorstellen van Abvakabo FNV. Vooral het dreigende banenverlies in de thuiszorg zitten Abvakabo en Heerts dwars. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Dr. Attema de Jonge

25 april 2013

Dit gaat niet goed. Ik ben bang voor nieuwe verkiezingen waarna links Nederland weer de macht zal grijpen. Mensen blijf alsjeblieft de VVD steunen.

De Bekker

25 april 2013

Beste mensen, zullen we de cijfers aub wel in het juiste perspectief bezien?

Er werkt momenteel ca 1 miljoen fte in de zorg, dat zijn - gelet op het aantal parttimers - ca 1,4 miljoen mensen. Ieder jaar komen er ca 50.000 personen (35.000 fte) bij. Er is ieder jaar een uitstroom (naar andere bedrijfstakken en steeds meer ook naar pensioen) van ca 50.000 werknemers.

Kortom: de gi-gan-tisch grote bezuinigingsoperatie waar de oppositie zo kritisch over is, betekent vooral dat gedurende één jaar de uitstroom niet wordt opgevuld en dat een deel van de thuiszorgmedewerkers begeleid moet worden naar een andere zorgfunctie. Er zijn volop bedrijven die de vingers zouden aflikken bij een dergelijk "rampscenario" ...

Be zorgd

25 april 2013

Het gaat hier om de medewerkers huishoudelijke hulp die werken in loondienst van de thuiszorg (VVT). Het is onmogelijk voor werkgevers om op korte en lange termijn gezien de bezuiniging op deze groep door externe overheidsmaatregelen, deze werknemers in dienst te houden. De taken van deze werknemers behoren m.i. ook niet perse tot de core-business van de VVT organisaties. Deze huishoudelijke werkzaamheden kunnen ook door andere aanbieders dan zorgorganisaties geleverd worden. Waarom AbvaKabo FNV niet haar kansen grijpt om juist nu deze groep te begeleiden van werk naar werk om ze zodoende uit de WW-uitkering te houden, blijft voor mij een raadsel. AbvaKabo FNV blijft halsstarrig vasthouden dat deze groep werknemers behouden zouden moeten blijven voor de zorgbranche. Terwijl je je kunt afvragen of de huishoudelijke werkzaamheden tot de core-business van een zorgorganisatie behoren. Natuurlijk is het werk dat deze werknemers leveren van zeer groot belang voor de zorgontvangers die hiervan afhankelijk zijn. Moet dit uit de zorg betaald worden of uit een andere pot. Een andere pot zou kunnen betekenen een andere werkgever of een andere branche. Daarnaast zijn er mensen die deze huishoudelijke hulp niet zelf kunnen betalen, maar ook mensen die dit wel zelf kunnen.
Dus waarom niet constructief meedenken over een oplossing voor dit probleem?

De Waal

25 april 2013

@ Dr. Attema-deJonge: Toch grappig om te lezen dat iemand met een Doctorstitel zulke onzin uitkaamt. Links kan de macht niet 'grijpen'. Het is een democratie hier. Overigens zou ik er geen enkel bezwaar tehen hebben wanneer meer mensen SP zouden stemmen, dan blijft de solidariteit overeind.

Top