ACTUEEL

Persoonsverwisseling kost patiënt prostaat

Het Diaconessenhuis in Leiden en het LUMC zijn in verlegenheid gebracht door het onterecht verwijderen van een prostaat bij een gezonde patiënt. De getroffen patiënt overweegt een schadeclaim tegen de twee ziekenhuizen, zo meldt het Leidsch Dagblad.

Bij de 64-jarige Cees van der Bent uit Noordwijk werd vorig jaar in het Diaconessenhuis weefsel weggenomen voor nader onderzoek in het LUMC. Het bewuste weefsel bleek echter te zijn verwisseld met dat van een andere patiënt. Volgens het Leidsch Dagblad betreft het een man met dezelfde achternaam, die op dezelfde dag ook in het Diac was voor eenzelfde onderzoek, maar die in tegenstelling tot Van der Bent wél een tumor in de prostaat had.

Incontinent

Als gevolg van de persoonsverwisseling cq. weefselverwisseling werd Van der Bents prostaat in het LUMC verwijderd, terwijl de artsen volgens Van der Bent tijdens de operatie hadden kunnen zien dat er geen sprake van kanker was. Als gevolg van de ingreep is Van der Bent impotent en incontinent geworden. Met zijn  advocaat kijkt hij of naast het Diac ook het LUMC aansprakelijk kan worden gesteld.

Excuses

In een verklaring laat het Diac weten de gemaakte fout zeer te betreuren. Het ziekenhuis heeft ook excuses aangeboden aan beide patiënten en de inspecteur voor de gezondheidszorg geïnformeerd. Daarnaast heeft de raad van bestuur een onderzoeksteam opdracht gegeven te onderzoeken op welk moment in het zorgproces de verwisseling heeft plaatsgevonden. Het onderzoeksteam acht twee momenten zeer waarschijnlijk: op de afdeling waar het onderzoek heeft plaatsgevonden kan een sticker van de ene patiënt op het weefselpotje van de andere patiënt zijn geplakt. Op de afdeling pathologie kan het labformulier van de ene patiënt bij het weefselpotje van de andere patiënt zijn gelegd.Er zijn aanbevelingen gedaan over het aanscherpen van procedures om dit te voorkomen. De raad van bestuur neemt de aanbevelingen over en ziet toe op de uitvoering.

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Rob ( software afdeling ING )

6 mei 2013

Met een goed EPD had dit voorkomen kunnen worden lijkt me. Sterkte voor de vrouw van de man.

Men is vrij om eens een bezoek te brengen aan onze sales manager!

Olaf Tan

7 mei 2013

Beste Rob, misschien legt jouw salesmanager wel een bezoekje af bij jou..Ken je dat verhaal van die raven?

Anoniem

7 mei 2013

het zou een incident zijn volgens het ziekenhuis. Maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat we in de ziekenhuiszorg van het ene incident naar het andere incident hollen.

Top