ACTUEEL

Medicijnonderzoek in Polen is populair

Het aantal klinische onderzoeken naar medicijnen dat in Europa plaatsvindt, daalt de afgelopen jaren behoorlijk. Alleen in Polen neemt het aantal studies naar geneesmiddelen toe, zo blijkt uit een data-analyse van nieuwssite Sargasso en het ANP.

In Polen werden in 2007 nog maar 82 onderzoeken uitgevoerd, in 2012 liefst 209. Dat komt vooral doordat in Polen de kosten van zo’n onderzoek laag zijn en doordat er weinig medicijnen op de markt zijn, zegt Huub Schellekens, hoogleraar medische biotechnologie. "Het meest ideaal is een placebo-onderzoek, waarbij de helft van de patiënten een nepmiddel krijgt. Dat mag je echter niet doen als er een goed medicijn op de markt is. In veel landen is zo’n medicijn er vaak wel, maar in Polen niet."

Dood

Als er bij een zogeheten clinical trial placebo's worden ingezet, wordt een deel van de onderzoeksgroep niet behandeld voor een ziekte, terwijl ze normaal gezien wel een medicijn zouden krijgen. Bij ernstige ziektes kan dat zelfs leiden tot de dood van een deel van de groep. Vandaar het verbod, tenzij er geen goed medicijn op de markt is.

"Bovendien heb je voor een clinical trial soms een groep patiënten nodig die nog niet is voorbehandeld", aldus Schellekens. Dat soort patiënten is in Nederland vrij zeldzaam, in Polen niet. Daar kan een onderzoek dus sneller van start.

Strenge regels

De hoogleraar benadrukt dat het niet zo is dat de regels in het Oost-Europese land minder streng zijn. "Ze zijn juist strenger. Maar bovendien, als bedrijf heb je je te houden aan internationale conventies. Je kan wel ergens in een land een onderzoek doen en daar de regels aan je laars lappen, maar dan wordt het medicijn niet geregistreerd. Dan schiet een bedrijf zichzelf alleen maar in zijn voet." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Leontien Laterveer

8 mei 2013

Farmaceutische bedrijven lappen de regels wel degelijk aan hun laars in Polen. Wij spraken met vijf Poolse proefpersonen en hun verhalen zijn schrijnend. Het feit dat ze arm, ziek of psychisch kwetsbaar zijn, blijkt een grote rol te hebben gespeeld bij hun beslissing om mee te doen aan medicijnonderzoek. Daar maken farmaceuten misbruik van.

Dat er veel placebo-onderzoeken in een land als Polen worden gedaan, komt mede doordat we in Nederland dergelijke onderzoeken niet zouden goedkeuren. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je stabiele schizofreniepatiënten van hun medicatie haalt en wacht tot ze een terugval krijgen.

Het is triest dat er medicijnen op onze markt komen die elders onethisch zijn getest. Zo verdienen farmaceuten grote sommen geld hoewel ze zich niet houden aan de geldende internationale ethische regels.

U leest de verhalen van de Poolse proefpersonen in onze publicatie 'Testimonies from Human Subjects'. Op www.wemos.nl vind u een videopresentatie met als thema eerlijke medicijnen. Daar wordt iedereen beter van.

Top